Tort porzeczkowo-czekoladowy
Bez pieczenia.

Składniki:
- 100 g masła, - 300 g ciasteczek czekoladowych, - 9 płatów białej żelatyny, - 300 g czerwonej porzeczki, - 250 g jogurtu naturalnego, - 250 g mascarpone, - 75 g cukru, - 1 opakowanie cukru waniliowego, - 300 ml soku z porzeczki lub z innych czerwonych owoców, - 125 g śmietany, - 40-50 g białej czekolady,- pół łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Masło roztopić, dodać dobrze rozkruszone ciasteczka (2 można zostawić do dekoracji) i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (26 cm) i wyrównać. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt, mascarpone, cukier, cukier waniliowy wymieszać, powoli dodawać sok owocowy. Żelatynę odcisnąć i rozmieszać z 2-3 łyżkami kremu. Następnie wymieszać z pozostałym kremem i odstawić w chłodne miejsce na 5-10 minut. Śmietanę ubić. Gdy krem zacznie tężeć, wmieszać śmietanę i porzeczki. Krem nałożyć na przygotowany spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na min. 5 godzin (najlepiej na noc) i uwolnić z formy za pomocą zwilżonego noża. Dekorować pokruszonymi ciasteczkami, porzeczkami i wiórkami czekolady. Oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal