Tort porzeczkowo-czekoladowy
Bez pieczenia.
Przygotowanie:
Masło roztopić, dodać dobrze rozkruszone ciasteczka (2 można zostawić do dekoracji) i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (26 cm) i wyrównać. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt, mascarpone, cukier, cukier waniliowy wymieszać, powoli dodawać sok owocowy. Żelatynę odcisnąć i rozmieszać z 2-3 łyżkami kremu. Następnie wymieszać z pozostałym kremem i odstawić w chłodne miejsce na 5-10 minut. Śmietanę ubić. Gdy krem zacznie tężeć, wmieszać śmietanę i porzeczki. Krem nałożyć na przygotowany spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na min. 5 godzin (najlepiej na noc) i uwolnić z formy za pomocą zwilżonego noża. Dekorować pokruszonymi ciasteczkami, porzeczkami i wiórkami czekolady. Oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal