Tort truskawkowy
Truskawki to bogactwo witamin! Wiosną i latem dostęp do nich jest nieograniczony, dlatego nie może ich zabraknąć na stole. Tort truskawkowy z masą mascarpone to propozycja na popołudniowy, lekki deser.
Składniki:
- 1 opakowanie spodów tortowych (np. Dan Cake)
- ok. 1 kg truskawek
- 500 ml zimnej śmietany 36%
- 2 op. serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki (np. cytrynowej)
Nasączenie biszkoptu:
- 1 szkl. truskawek
- 1,5 szkl. wody 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1. Nasączenie biszkoptu: z podany składników ugotować kompot. Truskawki oczyścić, zalać wodą, połączyć z cukrem. Delikatnie mieszać do momentu zagotowania. Kompot wystudzić i odcedzić.
2. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Masę połączyć z serkiem mascarpone i dokładnie wymieszać. Truskawki oczyścić i przekroić na połówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3. Blat biszkoptu nasączyć kompotem truskawkowym. Wyłożyć masę mascarpone i pokrojone owoce. Powtórzyć czynność na kilku warstwach. Tort posmarować cienką warstwą kremu, udekorować truskawkami i zalać półpłynną galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.