Tort z gruszką i białym winem
Na przyjęcia komunijne.

Składniki na 12 porcji:
t - 10 dag gorzkiej czekolady, - 3 jaja, - niepełna szklanka cukru, - 3/4 szklanki mąki, - łyżeczka proszku do pieczenia, - 2 puszki gruszek, - 2 łyżki żelatyny, - 4 łyżki soku z cytryny, - 1/2 szklanki białego wina, - 1 opak. śmietanki kremówki, - cukier waniliowy.
Przyrządzanie:
Białka jajek ubić na sztywną pianę z dodatkiem 4 łyżek zimnej wody i 1/2 szklanki cukru. Wymieszać z żółtkami, ubijać, połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto, piec około 20 min. w temp. 170 - 175 st. C. Po ostudzeniu biszkopt rozkroić na dwa równe placki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gruszki z puszki osączyć, zmiksować z resztą cukru i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzewać na wolnym ogniu, aż się rozpuści, połączyć z powstałym musem z gruszek i dodać białe wino. Wymieszać. Ubić szklankę śmietanki z cukrem waniliowym. Dodać do masy. Włożyć jedną warstwę ciasta do tortownicy i posmarować je masą gruszkową. Przykryć drugim plackiem i ochładzać 2 godziny. Na koniec posmarować masą boki i wierzch tortu. Udekorować.1 porcja: 410 kcal Czas przygotowania: 80 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!