Reklama

Reklama

Tostowe kanapki dla dziecka

Czas ok. 30 min; porcja – 330 kcal.

Składniki - na 4 porcje

  • 4 jajka
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 10 dag żółtego sera (np. morskiego)
  • natka
  • szczypiorek
  • sól
  • 1-2 młode cebulki
  • 8 kromek pszennego pieczywa tostowego
  • 10 dag masła

1. Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (8-10 minut). Włóż do garnka z zimną wodą, ostudź, a następnie obierz ze skorupek.

Reklama

2. Pomidorki koktajlowe opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i pokrój w cienkie plasterki. W ten sam sposób poszatkuj obrane oraz przestudzone jajka na twardo. Ser żółty pokrój w plasterki.

3. Kilka gałązek natki umyj, osusz, poobrywaj listki. Drobno je posiekaj. Oczyść starannie młode cebulki, pokrój w kosteczkę. 4 kromki pieczywa tostowego posmaruj masłem. Rozłóż pomidory, plasterki jajek i sera. Posyp natką oraz posiekaną cebulką.

4. Kanapki przykryj pozostałymi kromkami pieczywa, dociśnij. Przekrój każdą kanapkę na pół. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż kanapki i zapiekaj przez 10 min. Po wyjęciu obwiąż dekoracyjnie szczypiorkiem.

Dania dla najmłodszych


Maluch nie chce jeść zwykłych kanapek? Klasyczną kajzerkę zamień na bajgle, wrapy, krakersy, chleb pita, wytrawne muffiny albo naleśniki. Do tych ostatnich dobierz słodki farsz (serek, dżem) lub napełnij je pastą jajeczną, sałatą, żółtym serem, wędliną lub pasztetem.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje