Tosty w jadłospisie
Moje dziecko uwielbia tosty. Z czym je robić, aby były dla niego zdrowe?
Pieczywo tostowe nie jest polecane dzieciom (bo zawiera duże ilości polepszaczy i konserwantów), ale mając do wyboru pszenne i razowe, lepiej sięgnąć po to drugie.
Atrakcją dla dzieci są tosty z dwóch złożonych kromek (posmarowanych masłem na zewnątrz), między które wkłada się szynkę, keczup, cienkie plasterki pomidora i żółty ser.
Całość zapieka się w specjalnym tosterze do kanapek. Ciepły przysmak z półpłynnym serem i keczupem to dobry sposób, by nauczyć dziecko jeść kanapki z kilku składników, z dodatkiem warzyw.
Chociaż dzieci bardzo lubią tosty, warto im podawać także inne gatunki pieczywa, szczególnie z pełnego ziarna, np. graham lub razowe.
Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka