Tosty z serkiem topionym i domowym pesto
Pomysł na tosty wcale nie musi być nudny! Udowadnia to Monika Mrozowska znana aktorka i ekspertka kulinarna, która z sukcesem szerzy idee prostego, smacznego i zdrowego gotowania. Monika przygotowała tosty z niezwykle aromatycznym pesto domowej roboty i plastrami sera topionego np. Hochland bez konserwantów. Zielona porcja zdrowia doda energii na cały dzień tobie i najmłodszym, bo nie zapominajmy, że to oni są największymi fanami tostów!
Składniki:
Składniki / 4 tosty
- 4 plasterki sera np. Hochland Tost
- 8 kromek chleba razowego tostowego
Domowe pesto:
- 1 ząbek czosnku
- pęczek pietruszki
- pęczek bazylii
- garść pestek słonecznika
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 70 g startego parmezanu
Przygotowanie:
1. Czosnek wyciskamy, pietruszkę i bazylię szatkujemy, a pestki delikatnie prażymy na suchej patelni. Następnie wszystko wrzucamy do blendera, dolewamy oliwę i miksujemy.
2. Do zmiksowanej pasty dodajemy starty parmezan i całość dokładnie mieszamy. Kromkę chleba smarujemy warstwą zielonego pesto. Nakładamy plasterek sera i przykrywamy drugą kromką.
3. Opiekamy w tosterze aż tosty się przyrumienią.