Tosty z twarożkiem, marynowaną dynią i orzechami
Idealne na śniadanie

Składniki na tosty
- 250 g białego twarogu
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 100 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
- Kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa
- Kilka łyżek płynnego miodu
Składniki na marynowaną dynię
- 1 duża dynia
- 3 szklanki cukru trzcinowego
- Kilka goździków
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
- 1 szklanka octu winnego
- Szczypta chilli
- Sól do smaku
Przepis na tosty
Twaróg rozrabiamy z jogurtem, dodajemy posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Pokrojone kawałki chleba podpiekamy w piekarniku przez ok. 5 minut. Na gotowe grzanki nakładamy twaróg, zamarynowaną dynię i posiekane orzechy włoskie. Gotowe grzanki polewamy łyżeczką miodu do smaku.
Przepis na marynowaną dynię
Do garnka wlewamy wodę, ocet i przyprawy (bez soli). Ustawiamy garnek na małym ogniu i czekamy aż wszystko się zagotuje. Następnie dodajemy łyżeczkę soli i ewentualnie dodatkowo przyprawiamy według uznania. W osobnym garnku gotujemy dynię pokrojoną w drobną kostkę, do momentu aż będzie miękka, pamiętajmy o tym, że dynia nie może się rozpadać. Tak ugotowaną dynię przekładamy do dużego słoika ze szczelną zakrętką i zalewamy marynatą. Słoik odstawiamy do góry dnem i czekamy aż wystygnie. Słoik po otwarciu możemy przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.