Tradycyjne buraki na maśle

Świetny dodatek do potraw

Składniki:

  • 6 buraków np.  czerwonych i żółtych
  • oliwa
  • 4 łyżki (1/4 kostki) masła
  • łyżeczka pokrojonej natki pietruszki
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Buraki dokładnie natrzyj oliwą i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku, 45-60 minut, aż będą miękkie. Odstaw na 10 minut, by ostygły. Potem obierz i pokrój.

2. Roztop masło w rondlu, dodaj pietruszkę, przypraw solą i pieprzem. Wrzuć pokrojone buraki i zamieszaj, żeby dobrze pokryły się masłem. Podsmażaj przez 5-10 minut, po czym skrop odrobiną octu balsamicznego. Podawaj gorące.

Dowiedz się więcej na temat: buraki | masło

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje