Tradycyjne buraki na maśle
Świetny dodatek do potraw
Składniki:
- 6 buraków np. czerwonych i żółtych
- oliwa
- 4 łyżki (1/4 kostki) masła
- łyżeczka pokrojonej natki pietruszki
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Buraki dokładnie natrzyj oliwą i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku, 45-60 minut, aż będą miękkie. Odstaw na 10 minut, by ostygły. Potem obierz i pokrój.
2. Roztop masło w rondlu, dodaj pietruszkę, przypraw solą i pieprzem. Wrzuć pokrojone buraki i zamieszaj, żeby dobrze pokryły się masłem. Podsmażaj przez 5-10 minut, po czym skrop odrobiną octu balsamicznego. Podawaj gorące.