Tradycyjne flaki wołowe

Posyp natką pietruszki.

Klasyka gatunku
Klasyka gatunku123RF/PICSEL

Przygotowanie

Flaki rozmrażamy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 15 minut. Odcedzamy i ponownie płuczemy w zimnej wodzie.

Marchewki, cebulę, pietruszki, seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy 3-5 minut, mieszając. Patelnię zdejmujemy z ognia, zostawiamy do przestygnięcia i dodajemy paprykę słodką oraz ostrą, mieszamy.

Flaki zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, podsmażone warzywa i doprawiamy pieprzem mielonym i solą. Gotujemy 15-20 minut. Flaki będą najlepsze następnego dnia, gdy wszystkie smaki zupy się przenikną. Gdy je zagotujemy, możemy jeszcze doprawić słodką i ostrą papryką, żeby były pikantne. Podajemy z pokrojoną bułką paryską lub chlebem.

Przepis na tradycyjne flaczki wołoweInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas