Triki kuchenne, które ułatwią gotowanie

Pęcherzyki oleju, plamy, rozlane mleko i spalona patelnia, którą trudno domyć. Od czasu do czasu zdarza się dzień, kiedy sytuacja w kuchni przyprawia cię o ból głowy. Jakby tego było mało, cebula wyciska z ciebie rzekę łez. Poniżej znajdziesz kilka życiowych rad i trików, które ułatwią ci przygotowywanie posiłków oraz sprzątanie kuchni. Niektóre z nich mogą ci pomóc i to znacznie bardziej niż myślisz.

©123RF/PICSEL

1. Jak zetrzeć miękki żółty ser i nie nabałaganić?

©123RF/PICSEL

Umieść go w zamrażarce na około 20 minut. Ser stwardnieje i nie będzie przyklejać się do tarki, poza tym będzie nim łatwiej posypać potrawy.

2. Jak kroić cebulę i nie płakać?

Znów z pomocą idzie nam zamrażarka. Włóż cebulę do zamrażarki na około 30 minut przed jej krojeniem. Należy pamiętać, że warto to robić tylko w przypadku, kiedy masz zamiar gotować cebulę. Jeśli ma ci ona posłużyć do sałatek, to może stracić swoją chrupkość.

3.Inteligentny sposób na gotowanie makaronu

Jeśli nie chcesz lub też nie masz czasu pilnować makaronu aż się ugotuje, umieść poziomo na garnku drewnianą łyżkę. Zatrzyma pianę, by nie wyszła poza obszar baniaka.

4. Jak upiec całego kurczaka

©123RF/PICSEL

Kiedy przyrządzasz kurczaka czy indyka w całości, połóż go na piersi. Dlaczego? Dlatego, że mostek zawiera większość mięsa. Im bliżej będzie on źródła ciepła, tym szybciej zacznie się gotować.

5. Papier pergaminowy do babeczek

Jeśli nie masz specjalnych foremek do babeczek, użyj do tego celu papieru pergaminowego. Metoda ta ma dodatkową zaletę. Dzięki niej stworzysz nietypowe babeczki, które wyglądają o wiele bardzie interesująco niż te wykonane w tradycyjny sposób.

6. Dobry sposób na odgrzewanie pieczonych potraw

©123RF/PICSEL

Chciałbyś zjeść pizzę, która została ci z wczoraj? W czasie podgrzewania w mikrofalówce pizzy lub innej pieczonej potrawy postaw obok potrawy kubek z wodą. Płyn uchroni ciasto przed zbytnim wyschnięciem, a twoja potrawa zachowa chrupkość.

7. Jak przechowywać gotowane zioła?

Jeśli zamrażasz zioła w zamrażarce, ich wartość odżywcza nie ulegnie zmianie. Warto wykorzystać w tym celu także tackę do tworzenia kostek lodu, a jako alternatywę dla wody sięgnąć na przykład po oliwę z oliwek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas