Reklama

Reklama

Trójkąciki z porzeczkami

Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą.

Składniki na 4-5 porcji:

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 l naturalnej maślanki
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • po 30 dag porzeczek czerwonych i czarnych
  • 2-3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z solą. Do mąki wlewaj powoli maślankę o temperaturze pokojowej, miksując na wolnych obrotach. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj parę łyżek ciepłej wody wymieszanej z olejem. Jeśli zbyt rzadkie, dosyp troszkę mąki. Wyrób, przykryj i odstaw na 20 minut.2. Czerwone porzeczki obierz z gałązek. Z czarnych delikatnie oberwij szypułki. Owoce umyj, osącz na sitku i dokładnie osusz.3. Ciasto podziel na 3-4 części. Kolejno wałkuj, wycinaj paski o szerokości 3-4 cm i krój na kwadraty. 3/4 porzeczek wymieszaj z mąką i cukrem. Nadzienie nałóż na kwadraty. Złóż je w trójkąty, sklej. Gotuj 4-5 minut w nieosolonej wodzie.4. Z pozostałych owoców odłóż kilka do dekoracji. Resztę zagotuj z cukrem waniliowym, przetrzyj przez sitko. Sosem polej pierożki. Posyp porzeczkami.Czas przygotowania: ok. 70 minut


Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama