Trufle-ciastka z płatków owsianych i rodzynek
Te trufle to idealne upiększające rozwiązanie, gdy masz zachciankę na coś słodkiego. Są słodzone rodzynkami i pełne działających antyoksydacyjnie przypraw oraz upiększających minerałów.
W robocie kuchennym miksuj krótko orzechy włoskie, rodzynki i płatki owsiane, aż uzyskasz grudkowatą mączkę. Przełóż ją do średniej miski.
Dodaj cynamon, goździki i sól, wymieszaj do połączenia składników. Dodaj mleko migdałowe. Spodem łyżki ugniataj ciasto, aż odklei się od boków miski i utworzy dużą bryłę.
Wysyp na talerz grubą warstwę wiórków kokosowych. Odrywaj kawałki ciasta truflowego i formuj kuleczki o średnicy 2,5 cm. Obtaczaj w wiórkach, aż cała powierzchnia trufli będzie nimi pokryta.
Schładzaj 10-15 minut przed podaniem.
Przepis pochodzi z książki Jolene Hart "Eat Pretty. Jedz i bądź piękna". Wydawnictwo Znak. Premiera: 11 stycznia 2017