Reklama

Reklama

Trufle-ciastka z płatków owsianych i rodzynek

Te trufle to idealne upiększające rozwiązanie, gdy masz zachciankę na coś słodkiego. Są słodzone rodzynkami i pełne działających antyoksydacyjnie przypraw oraz upiększających minerałów.

Składniki na 12 trufli:

  • 1 szklanka/100 g orzechów włoskich
  • ½ szklanki/85 g rodzynek
  • ½ szklanki/20 g bezglutenowych płatków owsianych z pełnego ziarna
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ⅛ łyżeczki mielonych goździków
  • ⅛ łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżeczki niesłodzonego mleka migdałowego
  • niesłodzone wiórki kokosowe do obtaczania

W robocie kuchennym miksuj krótko orzechy włoskie, rodzynki i płatki owsiane, aż uzyskasz grudkowatą mączkę. Przełóż ją do średniej miski.

Reklama

Dodaj cynamon, goździki i sól, wymieszaj do połączenia składników. Dodaj mleko migdałowe. Spodem łyżki ugniataj ciasto, aż odklei się od boków miski i utworzy dużą bryłę.

Wysyp na talerz grubą warstwę wiórków kokosowych. Odrywaj kawałki ciasta truflowego i formuj kuleczki o średnicy 2,5 cm. Obtaczaj w wiórkach, aż cała powierzchnia trufli będzie nimi pokryta.

Schładzaj 10-15 minut przed podaniem.

Przepis pochodzi z książki Jolene Hart "Eat Pretty. Jedz i bądź piękna". Wydawnictwo Znak. Premiera: 11 stycznia 2017


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje