Trufle czekoladowe
Wspaniały walentynkowy deser lub pyszny prezent na Dzień Zakochanych.

Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej np. Lubella Puszysta Krupczatka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- skórka kandyzowana
- 2 pomarańcze
- 1/2 szklanki cukru
- ponadto
- 100 g mascarpone
- 30 ml likieru pomarańczowego
- kakao do obtoczenia kulek
Sposób przygotowania
1. W jednej misce umieścić suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieścić mokre składniki: jajko, śmietanę i olej, a następnie wymieszać. Wlać do suchych i mieszać do połączenia składników. Przełożyć do malutkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach C przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Odstawić na dzień do ostudzenia i przeschnięcia.
2. Za pomocą obieraka do jarzyn, obrać pomarańcze ze skórki. Skórkę drobno posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem (ok. 2/3 szklanki) i gotować przez 5 minut. Odcedzić skórkę pomarańczową na sicie. Ponownie umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wrzątku i dodać 1/2 szklanki cukru. Gotować aż większość wody odparuje a syrop mocno zgęstnieje. Ostudzić.
3. W misie robota umieścić pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbuj masy i w razie potrzeby dodaj więcej cukru, kakao czy likieru. Masa powinna dać się łatwo kształtować w kulki, można odmierzać porcje ręcznie lub za pomocą gałkownicy do lodów.
4. Gotowe kulki obtaczać w kakao.