Truskawki: Poezja smaku i zdrowia

Truskawki występują aż w dwóch tysiącach odmian. Najpopularniejsze są te w kolorze czerwonym, traktowane jak afrodyzjak, zarówno z uwagi na barwę, jak i kształt przypominający serduszko.

Truskawki dostarczą nam dużych dawek witaminy C, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego
Truskawki dostarczą nam dużych dawek witaminy C, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego123RF/PICSEL

Istnieją również w wersji białej, ale te kojarzą się nam z  niedojrzałym owocem. Skąd ich nazwa? Wywodzi się od staropolskiego "truskać" - łamać się, co nawiązuje do delikatności truskawkowych pędów.

O ich wyjątkowości świadczyć może fakt, że są jedynymi owocami na świecie, których nasiona występują nie pod skórką, ale na zewnątrz. Do wyobraźni i pamięci naszym kubków smakowych zdecydowanie bardziej przemawia ich smak, a to nie jedyny ich atut.

Niepozorne truskawki mogą być naturalnym lekiem na wiele dolegliwości ludzkiego ciała.

Kiedy ich szukać? Oczywiście w sezonie. W Polsce pojawiają się końcem maja, szczyt ich możliwości to miesiąc czerwiec. Korzystajmy z tych naturalnych, wykarmionych słońcem. Zdecydowanie odradzam jadanie truskawek poza sezonem, argumenty na tyle oczywiste, że chyba nie ma sensu o nich pisać.

Do polubienia truskawek chyba nie trzeba nikogo szczególnie namawiać. Zastanawiam się czy znam kogoś, kto ich nie lubi? Chyba nie. Znam natomiast osoby, które nie mogą ich jadać, bo truskawki mogą niestety uczulać. Objawy to pokrzywki i inne zmiany skórne, a także biegunki.

Siłowanie się z ciałem nigdy nie przynosi pożądanego efektu. Jedyne co możemy to zaakceptować, że nasz organizm tego właśnie nie chce i kropka.

Witaminy i minerały

Jeśli jednak żadne niepożądane reakcje u nas nie występują - rozkoszujmy się smakiem i aromatem truskawkowych owoców z radością. Połechcemy kubki smakowe i jednocześnie odżywimy ciało.

Dostarczymy całą gamę witamin i minerałów do organizmu, a to niemal nasz konstytucyjny obowiązek, aby w sezonie warzywno-owocowym zaopatrzyć ciało w najcenniejsze składniki odżywcze i przygotować do wejścia w czas jesieni. On na razie wydaje nam się bardzo odległym, a jednak nadejdzie i od tego, co wybieramy dziś, będzie uzależniona forma naszego ciała i jego odporność jesienią.

Truskawki dostarczą nam dużych dawek witaminy C, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Mogą nas zaopatrzyć w niemal wszystkie ważne mikro i makroelementy, z naciskiem na magnez, miedź i mangan.

Jak większość warzyw i owoców, truskawki również mają odczyn alkaliczny i będą miały korzystny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową w naszym ciele. W zależności od odmiany mają różny poziom słodkości, a jednak są niskokaloryczne.

Mają dużą zawartość wody, stąd dobrze gaszą pragnienie w upalne dni, a także dbają o bilans wodny ludzkiego organizmu. Wykazują, co zrozumiałe, działanie moczopędne, stąd chorujący na reumatyzm i schorzenia układu moczowego, w tym dysfunkcje nerek, powinni korzystać z ich dobrodziejstwa.

Truskawki mają wpływ na ustabilizowanie poziomu cholesterolu, obniżają frakcję LDL, jednocześnie utrzymując HDL na stałym poziomie. Potrzeba więcej argumentów? Ich smak i zapach kusi tak bardzo, że merytoryczne zalety mogą stanowić jedynie logiczne uzasadnienie naszych instynktownych wyborów. Korzystajmy z plonów polskiej ziemi. Dla zdrowia. Dla życia. 

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mam smak.com, MAM sMAK na życie

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas