Składniki na 8 porcji: - 2 jajka, - szczypta soli, - 125 g cukru, - 50 g maki, - 25 g mąki ziemniaczanej, - łyżeczka proszku do pieczenia, - kopiata łyżka kakao, - 14 listków żelatyny, - 300 g truskawek, - 500 g twarożku, - 2 opakowania cukru waniliowego, - 2 łyżki soku z cytryny, - 2 opakowania śmietany (po 200g), - draże czekoladowe i listki mięty Przygotowanie: Jajka, sól i 75 g cukru ubić w misce. Do tego przesiać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Okrągłą formę (24 cm) wyłożyć papierem wylać ciasto. Piec w 175 st. C przez 15 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować. Twarożek, pozostały cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i zmiksowane truskawki wymieszać i ponownie doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę odcisnąć, roztopić i wmieszać do masy. Krem wstawić do lodówki aż zacznie tężeć. 1,5 opakowania śmietany ubić i wmieszać do kremu. Masę nałożyć do okrągłej miski (pojemność 1,5 l. średnica 24 cm), blat ciasta nałożyć na krem i wstawić do lodówki na 3 godziny. Aby wybić sernik z formy, należy wstawić miskę na chwilę do gorącej wody, a następnie odwrócić do góry dnem. Pozostałą śmietanę ubić i za pomocą rękawa cukierniczego nakładać "kropki" , wykańczać czekoladowymi drażami. Z truskawki uformować nos a z listków mięty czułki. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal