"Truskawkowe marzenie" wedle przepisu siostry Anastazji. Idealny deser na czerwiec

Już za kilkanaście dni w Polsce rozpocznie się sezon na truskawki, a to oznacza, że będziemy zajadać się tymi owocami na różne sposoby, m.in. w formie deserów. Jak w szybki i prosty sposób przygotować taki smakołyk? Najlepiej skorzystać ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji.

Jak zrobić pyszne ciasto truskawkowe?
Jak zrobić pyszne ciasto truskawkowe?123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, polskich owoców sezonowych, na które sezon zaczyna się już w czerwcu. Warto sięgać po truskawki, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale i niskokaloryczne - w 100 g tych owoców znajduje się ok. 32 kcal.

Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, której jest więcej niż np. w cytrynie. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, usprawniające działanie układu nerwowego. Ponadto truskawki bogate są m.in. w potas, kwas foliowy i błonnik.

Regularne spożywanie truskawek zwiększa odporność organizmu, spowalnia starzenie się komórek, wzmacnia mięśnie, stawy i kości oraz poprawia wygląd skóry.

Już za kilkanaście dni w Polsce zacznie się sezon na truskawki
Już za kilkanaście dni w Polsce zacznie się sezon na truskawki123RF/PICSEL

Ciasto "truskawkowe marzenie" z przepisu siostry Anastazji - składniki

Do przygotowania ciasta z truskawkami potrzebujemy następujących składników:

  • 1,5 litra jogurtu naturalnego,
  • 9 łyżeczek żelatyny,
  • 2 zielone galaretki,
  • 2 truskawkowe galaretki,
  • cukier puder,
  • 1 kg świeżych truskawek.

"Truskawkowe marzenie" - przepis

Przygotowanie ciasta z truskawkami wedle przepisu siostry Anastazji zaczynamy od upieczenia biszkoptu z czterech jaj, a galaretki przyrządzamy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.

Pół litra jogurtu naturalnego przelewamy do naczynia, dodajemy trzy łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wody i wsypujemy cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy i tak powstałą masę rozprowadzamy na biszkopcie, a następnie zalewamy tężejącą galaretką.

Jeden litr jogurtu przelewamy do naczynia i dodajemy do niego odrobinę cukru pudru, sześć łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wody, mieszamy i rozprowadzamy na warstwie z zieloną galaretką.

Umyte truskawki rozkładamy na ostatniej warstwie masy jogurtowej i zalewamy je tężejącą galaretką truskawkową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Smacznego.

Matteo Brunetti: We Włoszech trudno wyszukać dobrą włoską restaurację, bo oceny turystów wprowadzają w błąd INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas