Proste ciasto ucierane z truskawkami
Sezon na truskawki w pełni, warto wykorzystać je właśnie teraz i upiec proste ciasto ucierane z truskawkami, które jest nie tylko szybkie, ale i dziecinnie łatwe w przygotowaniu. Takie puszyste ucierane ciasto z truskawkami to świetny pomysł na podwieczorek, sprawdzi się także jako słodkie drugie śniadanie, zamiast tradycyjnej drożdżówki.
- 5 jajek rozmiar L
- 1 szklanka (250 ml) cukru
- 2 szklanki (500 ml)
- mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml oleju
- 300 g truskawek lub innych ulubionych owoców
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Ciasto ucierane z truskawkami - sposób wykonania
Piekarnik nagrzać do 175 stopni, blaszkę o wymiarach 21x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, truskawki odszypułkować i pokroić na ćwiartki.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować 2-3 minuty, ciągle miksując dodawać żółtka a następnie cienką strużką wlać olej, całość krótko zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, całość delikatnie połączyć łyżką, tylko do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej blaszki, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki.
Ciasto z truskawkami piec około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka, następnie wyciągnąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
* * *Zobacz więcej: