Proste ciasto ucierane z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, warto wykorzystać je właśnie teraz i upiec proste ciasto ucierane z truskawkami, które jest nie tylko szybkie, ale i dziecinnie łatwe w przygotowaniu. Takie puszyste ucierane ciasto z truskawkami to świetny pomysł na podwieczorek, sprawdzi się także jako słodkie drugie śniadanie, zamiast tradycyjnej drożdżówki.

Proste ciasto ucierane z truskawkami to smak lata! Koniecznie je przygotuj
Proste ciasto ucierane z truskawkami to smak lata! Koniecznie je przygotujPicsel123RF/PICSEL
  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 szklanka (250 ml) cukru
  • 2 szklanki (500 ml) 
  • mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju
  • 300 g truskawek lub innych ulubionych owoców
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Ciasto ucierane z truskawkami - sposób wykonania

Piekarnik nagrzać do 175 stopni, blaszkę o wymiarach 21x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, truskawki odszypułkować i pokroić na ćwiartki.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować 2-3 minuty, ciągle miksując dodawać żółtka a następnie cienką strużką wlać olej, całość krótko zmiksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, całość delikatnie połączyć łyżką, tylko do połączenia składników.

Tak przygotowane ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej blaszki, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki.

Ciasto z truskawkami piec około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka, następnie wyciągnąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

* * *Zobacz więcej:

Zmysłowe smaki: Biszkopt z kremem i truskawkamiInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas