Miliony Polaków popełnia ten sam błąd. Przecież płacisz za te witaminy
Truskawki są bez wątpienia jednymi z najsmaczniejszych owoców sezonowych, jakie oferuje nam natura. Nie tylko doskonale smakują, ale są również cennym źródłem witamin, a w dodatku nie są kaloryczne. Jednak wiele osób podczas jedzenia truskawek popełnia pewien błąd, z którego nie zdaje sobie sprawy.
Truskawki - naturalna bomba witaminowa
W czerwcu sklepy i bazarki zapełnią się pysznymi, polskimi truskawkami, które każdego lata są hitem sprzedaży. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem te owoce należą do jednych z najsmaczniejszych, a przy tym są prawdziwą bombą witaminową.
Jedzenie truskawek bardzo korzystnie wpływa na procesy zachodzące w naszym organizmie, a wszystko to za sprawą witamin i minerałów, które są zawarte w tych niewielkich owocach.
Jakie cenne składniki znajdziemy w truskawkach?
- Witamina C
- Witaminy z grupy B
- Witaminy A i E
- Magnez
- Wapń
- Fosfor
- Błonnik
Ponadto 100 g truskawek zawiera zaledwie 30 kalorii, dlatego owoc wskazany jest również dla osób dbających o odpowiednią wagę. To jednak nie wszystko - truskawki zbawiennie wpływają na pracę serca, obniżając poziom tzw. złego cholesterolu, wspomagają pracę nerek, z kolei zawarty w truskawkach kwas elagowy posiada właściwości antynowotworowe.
Dlaczego warto jeść truskawki z szypułkami?
Zdecydowana większość konsumentów przygotowując truskawki do spożycia, pozbywa się z nich szypułek. Okazuje się, że ze zdrowotnego punktu widzenia to ogromny błąd, gdyż wyrzucając zielone końcówki, rezygnujemy w wielu właściwości odżywczych.
Szypułki truskawek zawierają chlorofil, który odpowiedzialny jest za ich zielony kolor, natomiast w kontekście organizmu - stanowi on ochronę przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników, wyrównuje poziom cukru we krwi i działa na toksyny jak czyszcząca miotełka.
Spożywając truskawki z szypułkami, wpływamy również na lepszą kondycję naszej skóry, aplikujemy do organizmu dodatkowe źródło witaminy C oraz spore dawki wapnia i żelaza.
Jedzenie truskawek wraz z szypułkami jest nie tylko bezpieczne dla organizmu, ale wpływa na nas również prozdrowotnie. Jeśli jednak nie lubimy smaku truskawek z szypułkami, dobrym pomysłem będzie przygotowanie ich w blenderze - wówczas zachowamy witaminy zawarte w szypułkach, a ich smak nie będzie wyczuwalny.