"Truskawkowe marzenie" wedle przepisu siostry Anastazji. Idealny deser na czerwiec
Już za kilkanaście dni w Polsce rozpocznie się sezon na truskawki, a to oznacza, że będziemy zajadać się tymi owocami na różne sposoby, m.in. w formie deserów. Jak w szybki i prosty sposób przygotować taki smakołyk? Najlepiej skorzystać ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji.
Dlaczego warto jeść truskawki?
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, polskich owoców sezonowych, na które sezon zaczyna się już w czerwcu. Warto sięgać po truskawki, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale i niskokaloryczne - w 100 g tych owoców znajduje się ok. 32 kcal.
Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, której jest więcej niż np. w cytrynie. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, usprawniające działanie układu nerwowego. Ponadto truskawki bogate są m.in. w potas, kwas foliowy i błonnik.
Regularne spożywanie truskawek zwiększa odporność organizmu, spowalnia starzenie się komórek, wzmacnia mięśnie, stawy i kości oraz poprawia wygląd skóry.
Ciasto "truskawkowe marzenie" z przepisu siostry Anastazji - składniki
Do przygotowania ciasta z truskawkami potrzebujemy następujących składników:
- 1,5 litra jogurtu naturalnego,
- 9 łyżeczek żelatyny,
- 2 zielone galaretki,
- 2 truskawkowe galaretki,
- cukier puder,
- 1 kg świeżych truskawek.
"Truskawkowe marzenie" - przepis
Przygotowanie ciasta z truskawkami wedle przepisu siostry Anastazji zaczynamy od upieczenia biszkoptu z czterech jaj, a galaretki przyrządzamy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
Pół litra jogurtu naturalnego przelewamy do naczynia, dodajemy trzy łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wody i wsypujemy cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy i tak powstałą masę rozprowadzamy na biszkopcie, a następnie zalewamy tężejącą galaretką.
Jeden litr jogurtu przelewamy do naczynia i dodajemy do niego odrobinę cukru pudru, sześć łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w połowie szklanki wody, mieszamy i rozprowadzamy na warstwie z zieloną galaretką.
Umyte truskawki rozkładamy na ostatniej warstwie masy jogurtowej i zalewamy je tężejącą galaretką truskawkową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Smacznego.