Napełniam środek serkiem i dekoruję truskawkami. Deser znika w okamgnieniu

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Nie trzeba mieć dyplomu mistrza cukiernictwa, by zaspokoić ochotę na słodkie. Idealny wiosenno-letnim deserem są wyrośnięte bułeczki drożdżowe wypełnione serem i dorodnymi truskawkami. Receptura ta wymaga jednak cierpliwości, która nie idzie w parze z narastającą potrzebą zjedzenia deseru. O wiele szybciej i zdecydowanie łatwiej przygotujemy podobny rarytas z ciasta francuskiego. Wystarczy krótka wyprawa po zakupy i kwadrans przygotowań.

Truskawki doskonale komponują się z ciastem francuskim
Truskawki doskonale komponują się z ciastem francuskim123RF/PICSEL

Z jakimi owocami ciasto francuskie?

Doskonałe ciasto francuskie powinno być wykonane z najwyższej jakości składników. Jeśli jednak nie czujemy się na siłach, by przygotowywać je w domu, wybierzmy gotowy produkt sklepowy. Przed włożeniem go do koszyka zwróćmy uwagę, by w jego składzie było jak najmniej sztucznych i niezdrowych dodatków. Do przygotowania pysznej przekąski z ciasta francuskiego nie potrzebujemy wiele. Najlepiej sprawdzą się sezonowe owoce. Cukiernicy wskazują, że produkt doskonale smakuje m.in. z:

  • truskawkami,
  • malinami,
  • rabarbarem,
  • brzoskwiniami,
  • nektarynkami,
  • gruszkami,
  • jabłkami,
  • śliwkami,
  • morelami.

Co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko?

Ze świeżego i elastycznego ciasta francuskiego przygotujemy liczne słodkości, które nie wymagają długiego stania w kuchni, a efekt zaskakuje nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jak wykorzystać ciasto francuskie w słodkich przepisach? Polecamy przede wszystkim:

  • babeczki z kremem - pokrojone w kwadraty ciasto francuskie umieszczamy w foremkach, uzupełniamy budyniem lub kremem waniliowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut;
  • churros - ciasto francuskie kroimy w cienkie paski, które wrzucamy na rozgrzany olej, a następnie obtaczamy w cukrze. Możemy dodatkowo polać je roztopioną czekoladą;
  • ekspresowe rogaliki - płat ciasta francuskiego kroimy w trójkąty, na każdy z nich nakładamy dżem lub porcję kremu czekoladowego, zwijamy od szerszego brzegu i pieczemy w 180 st. C przez 15 minut;
  • sakiewki czekoladowe - z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty, wkładamy do środka kawałek ulubionej czekolady, a następnie przykrywamy drugim kwadratem i zlepiamy brzegi. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.

Jak upiec ciasto francuskie z truskawkami?

Z połączenia ciasta francuskiego i truskawek możemy w prosty sposób przygotować pyszny deser do popołudniowej kawy lub szybką przekąskę do szkoły i pracy. Zamiast wycinania prostokątów lub kwadratów, warto zaserwować ciasto w formie serc, które dodatkowo przyciągają uwagę.

Składniki na ciasto francuskie z truskawkami

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dag twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • garść truskawek

Przygotowanie ciasta francuskiego z truskawkami

  1. Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem i dodajemy żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy
  2. Ciasto francuskie rozwijamy, za pomocą noża wycinamy kilka serc, a na ich środku umieszczamy porcję masy serowej.
  3. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Tak przygotowane owoce umieszczamy na masie serowej.
  4. Brzegi ciasta francuskiego smarujemy jajkiem. Tak przygotowane serca z ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
  5. Gotowe ciastka pozostawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Pianka truskawkowaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas