Truskawki pod kruszonką. Błyskawiczny deser do kawy

Truskawki pod kruszonką to pyszny i prosty w przygotowaniu deser dla całej rodziny. Wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować idealne, lekkie ciasto na wiosnę. Znalazłyśmy dla was sprawdzony przepis, który zawsze się udaje!

Owoce pod kruszonką zawsze się udają
Owoce pod kruszonką zawsze się udają 123RF/PICSEL

Truskawki to nie tylko jedne z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych owoców. To bogate źródło nie tylko witaminy C, ale również potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jedna filiżanka świeżych truskawek zawiera tylko 53 kcal oraz:

  • białko - 1,11 g,
  • węglowodany - 12,75 g,
  • błonnik - 3,30 g,
  • wapń - 27 mg,
  • żelazo - 0,68 mg,
  • magnez - 22 mg,
  • fosfor - 40 mg,
  • potas - 254 mg,
  • witamina C - 97,60 mg,
  • witamina K - 3,7 mg,
  • witamina A - 28 jednostek międzynarodowych. 

Truskawki zawierają też mnóstwo przeciwutleniaczy takich jak flawonoidy, kwasy fenolowe, lignany, garbniki i stylbeny.

Wiosna i początek lata to czas kiedy truskawki królują w naszych domach, głównie jako składnik deserów, koktajli i oczywiście ciast. Znalazłyśmy dla was prosty i sprawdzony przepis na pyszne truskawki pod kruszonką. Zawsze się udają!

Przepis na truskawki pod kruszonką. Błyskawiczny deser do kawy

  • 500 g truskawek
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 30 g masła

Przygotowanie:

1. Umyj truskawki, usuń szypułki, osusz je i przełóż do naczynia żaroodpornego.

2. W misce połącz mąkę, cukier i masło aż do momentu powstania małych grudek.

3. Gotową kruszonkę przesyp na wierzch truskawek.

4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i zapiekaj owoce przez 20-30 minut aż kruszonka się zarumieni.

5. Truskawki pod kruszonką podawaj lekko ciepłe np. w towarzystwie lodów.

Smacznego!

„Ewa gotuje”: Torcik z truskawkami i galaretkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas