Truskawki pod kruszonką. Błyskawiczny deser do kawy
Truskawki pod kruszonką to pyszny i prosty w przygotowaniu deser dla całej rodziny. Wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować idealne, lekkie ciasto na wiosnę. Znalazłyśmy dla was sprawdzony przepis, który zawsze się udaje!
Truskawki to nie tylko jedne z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych owoców. To bogate źródło nie tylko witaminy C, ale również potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jedna filiżanka świeżych truskawek zawiera tylko 53 kcal oraz:
- białko - 1,11 g,
- węglowodany - 12,75 g,
- błonnik - 3,30 g,
- wapń - 27 mg,
- żelazo - 0,68 mg,
- magnez - 22 mg,
- fosfor - 40 mg,
- potas - 254 mg,
- witamina C - 97,60 mg,
- witamina K - 3,7 mg,
- witamina A - 28 jednostek międzynarodowych.
Truskawki zawierają też mnóstwo przeciwutleniaczy takich jak flawonoidy, kwasy fenolowe, lignany, garbniki i stylbeny.
Wiosna i początek lata to czas kiedy truskawki królują w naszych domach, głównie jako składnik deserów, koktajli i oczywiście ciast. Znalazłyśmy dla was prosty i sprawdzony przepis na pyszne truskawki pod kruszonką. Zawsze się udają!
Przepis na truskawki pod kruszonką. Błyskawiczny deser do kawy
- 500 g truskawek
- 70 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 30 g masła
Przygotowanie:
1. Umyj truskawki, usuń szypułki, osusz je i przełóż do naczynia żaroodpornego.
2. W misce połącz mąkę, cukier i masło aż do momentu powstania małych grudek.
3. Gotową kruszonkę przesyp na wierzch truskawek.
4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i zapiekaj owoce przez 20-30 minut aż kruszonka się zarumieni.
5. Truskawki pod kruszonką podawaj lekko ciepłe np. w towarzystwie lodów.
Smacznego!
Zobacz również: Szybka szarlotka Ewy Wachowicz