Co na obiad w tym tygodniu? 7 przepisów na szybkie dania dla całej rodziny
Co na obiad? Pytanie dręczące codziennie miliony Polaków. Trzeba przyznać, że wymyślenie codziennie czegoś fajnego nie jest proste. Dlatego przychodzimy z pomocą. Oto siedem prostych dań na obiady dla całej rodziny. Smacznego!
Spis treści:
- Co na obiad? Makaron z suszonymi pomidorami, śmietanką i kurczakiem
- Co na obiad? Naleśniki Rafaello
- Co na obiad? Miski szczęścia Ewy Wachowicz - danie, które uwodzi smakiem
- Co na obiad? Bób duszony z kiełbasą i pomidorami
- Co na obiad? Steki z kalafiora
- Co na obiad? Jajka w sosie musztardowym
- Co na obiad? Zupa z fasolką szparagową
Co na obiad? Makaron z suszonymi pomidorami, śmietanką i kurczakiem
Smaczne i przede wszystkim sycące danie, które zrobisz już w pół godziny.
Składniki na duży obiad dla całej rodziny:
- opakowanie makaronu spaghetti lub wstążki
- 500 ml śmietanki kremówki
- słoik suszonych pomidorów
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, szczypta cukru brązowego
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką i podsmaż na patelni.
- Dodaj śmietankę i redukuj na ogniu, aż zgęstnieje.
- W międzyczasie dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz cukier.
- Połącz z ugotowanym makaronem.
Polecamy również: Zupa krem z porów - przepis Ewy Wachowicz
Co na obiad? Naleśniki Rafaello
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 160 g mąki kokosowej,
- 140 g skrobi ziemniaczanej,
- szklanka wody gazowanej,
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 3 jajka,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Kokosowe nadzienie:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Wylewaj ciasto na patelnię i smaż naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.
- Przygotuj nadzienie - słodką śmietankę ubij z cukrem pudrem na puch. Dodaj serek mascarpone i wiórki kokosowe. Składniki zmiksuj.
- Naleśniki przełóż śmietankowo-kokosowym kremem. Możesz złożyć je na kształt trójkątów. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców, ulubionego dżemu lub lekkich warzyw.
Zobacz również: Niezawodne triki na naleśniki. Sprawdzone przepisy na naleśniki
Co na obiad? Miski szczęścia Ewy Wachowicz - danie, które uwodzi smakiem
Co na obiad? Bób duszony z kiełbasą i pomidorami
Składniki:
- 1 kg bobu,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 40 dag kiełbasy,
- 3-4 średniej wielkości pomidory,
- świeży lub suszony tymianek
Sposób przygotowania:
- Bób ugotować w osolonym wrzątku, schłodzić, obrać.
- Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek, dodać kiełbasę i pokrojone pomidory i smażyć 3-4 minuty.
- Po tym czasie wsypać bób i smażyć dalsze 3-4 minuty, pod koniec dodać listki tymianku.
Co na obiad? Steki z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior,
- oliwa,
- sól,
- granulowany czosnek,
- papryka w proszku.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pokrój kalafiora na plastry grubości 2 cm.
- Gotowe steki wysmaruj dokładnie oliwą, oprósz solą i połóż na rozgrzanej patelni.
- Steki smaż przez około trzy minuty na średnim ogniu aż do zrumienienia się. Przewróć steki na drugą stronę i smaż ponownie przez trzy minuty.
- Obsyp steki granulowanym czosnkiem i papryką w proszku.
- Przygotowane steki warzywne wstaw do piekarnika np. na blaszce do pieczenia.
- Piecz steki przez 15 minut, przewracając je dwa razy.
- Można podać np. z ziemniaczkami i mizerią
Zobacz również: Jak gotować kalafior żeby nie był gorzki? Prosty patent
Co na obiad? Jajka w sosie musztardowym
Składniki:
- 8 jajek
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 małe cebule
- 6 łyżek musztardy
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój na połówki. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Roztop masło i podsmaż na nim cebulę. Dosyp mąkę i mieszaj tak, by nie powstały grudki.
- Wlej bulion i sok z cytryny, mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj musztardę i dopraw do smaku. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu około pięciu minut.
- Na talerze wyłóż jajka, a z boku wylej sos musztardowy. Możesz udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub inną "zieleniną". Podawaj jako przekąskę lub danie w towarzystwie np. ziemniaczanego puree.
Zobacz również: Z tymi produktami nie łącz jajek. Mogą ci zaszkodzić
Co na obiad? Zupa z fasolką szparagową
Składniki:
- garść fasolki szparagowej żółtej
- garść fasolki szparagowej zielonej
- 1 cebula
- 4 młode ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kilka różyczek kalafiora
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1½ l bulionu
- sól
- pieprz
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- koperek
Opis przygotowania:
Masło roztopić w garnku i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodać marchewki i pietruszki - obrane i pokrojone. Dorzucić fasolki szparagowe pocięte na ok. dwucentymetrowe kawałki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalać ciepłym rosołem i gotować do miękkości warzyw. Gdy ziemniaki i fasolka są już prawie ugotowane, dodać różyczki kalafiora (one gotują się najszybciej) i już tylko chwilę pogotować. Przyprawić solą i pieprzem. Zabielić zahartowaną śmietaną. Zdjąć z ognia i dorzucić drobno posiekany koperek.
Zobacz również: Sezon na czereśnie w pełni. Na jakie przepisy warto postawić?