Co na obiad w tym tygodniu? 7 przepisów na szybkie dania dla całej rodziny

Co na obiad? Pytanie dręczące codziennie miliony Polaków. Trzeba przyznać, że wymyślenie codziennie czegoś fajnego nie jest proste. Dlatego przychodzimy z pomocą. Oto siedem prostych dań na obiady dla całej rodziny. Smacznego!

Jajka w sosie musztardowym posmakują gościom podczas Wielkanocy
Jajka w sosie musztardowym posmakują gościom podczas Wielkanocy123RF/PICSEL

Co na obiad? Makaron z suszonymi pomidorami, śmietanką i kurczakiem

Smaczne i przede wszystkim sycące danie, które zrobisz już w pół godziny.

Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem
Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem123RF/PICSEL

Składniki na duży obiad dla całej rodziny: 

  • opakowanie makaronu spaghetti lub wstążki
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • słoik suszonych pomidorów
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, szczypta cukru brązowego 

Przygotowanie: 

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką i podsmaż na patelni. 
  2. Dodaj śmietankę i redukuj na ogniu, aż zgęstnieje. 
  3. W międzyczasie dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz cukier.
  4. Połącz z ugotowanym makaronem.

Co na obiad? Naleśniki Rafaello

Naleśniki z kremem z mascarpone i owocami
Naleśniki z kremem z mascarpone i owocami123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 160 g mąki kokosowej,
  • 140 g skrobi ziemniaczanej,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Kokosowe nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Wylewaj ciasto na patelnię i smaż naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.
  3. Przygotuj nadzienie - słodką śmietankę ubij z cukrem pudrem na puch. Dodaj serek mascarpone i wiórki kokosowe. Składniki zmiksuj.
  4. Naleśniki przełóż śmietankowo-kokosowym kremem. Możesz złożyć je na kształt trójkątów. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców, ulubionego dżemu lub lekkich warzyw. 

Co na obiad? Miski szczęścia Ewy Wachowicz - danie, które uwodzi smakiem

„Ewa gotuje”: Miski szczęścia z kalafiorem i z ryżemPolsat

Co na obiad? Bób duszony z kiełbasą i pomidorami

Bób duszony z kiełbasą i pomidorami
Bób duszony z kiełbasą i pomidorami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg bobu, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 40 dag kiełbasy, 
  • 3-4 średniej wielkości pomidory, 
  • świeży lub suszony tymianek 

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotować w osolonym wrzątku, schłodzić, obrać. 
  2. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek, dodać kiełbasę i pokrojone pomidory i smażyć 3-4 minuty. 
  3. Po tym czasie wsypać bób i smażyć dalsze 3-4 minuty, pod koniec dodać listki tymianku.

Co na obiad? Steki z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • oliwa, 
  • sól, 
  • granulowany czosnek, 
  • papryka w proszku. 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pokrój kalafiora na plastry grubości 2 cm. 
  2. Gotowe steki wysmaruj dokładnie oliwą, oprósz solą i połóż na rozgrzanej patelni. 
  3. Steki smaż przez około trzy minuty na średnim ogniu aż do zrumienienia się. Przewróć steki na drugą stronę i smaż ponownie przez trzy minuty. 
  4. Obsyp steki granulowanym czosnkiem i papryką w proszku. 
  5. Przygotowane steki warzywne wstaw do piekarnika np. na blaszce do pieczenia. 
  6. Piecz steki przez 15 minut, przewracając je dwa razy. 
  7. Można podać np. z ziemniaczkami i mizerią

Co na obiad? Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 małe cebule
  • 6 łyżek musztardy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój na połówki. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
  2. Roztop masło i podsmaż na nim cebulę. Dosyp mąkę i mieszaj tak, by nie powstały grudki.
  3. Wlej bulion i sok z cytryny, mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj musztardę i dopraw do smaku. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu około pięciu minut.
  4. Na talerze wyłóż jajka, a z boku wylej sos musztardowy. Możesz udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub inną "zieleniną". Podawaj jako przekąskę lub danie w towarzystwie np. ziemniaczanego puree. 

Co na obiad? Zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolką
Zupa z fasolką123RF/PICSEL

Składniki:

  • garść fasolki szparagowej żółtej
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • 1 cebula
  • 4 młode ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1½ l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • koperek

Opis przygotowania:

Masło roztopić w garnku i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodać marchewki i pietruszki - obrane i pokrojone. Dorzucić fasolki szparagowe pocięte na ok. dwucentymetrowe kawałki oraz  ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalać ciepłym rosołem i gotować do miękkości warzyw.  Gdy ziemniaki i fasolka są już prawie ugotowane, dodać różyczki kalafiora (one gotują się najszybciej) i już tylko chwilę pogotować. Przyprawić solą i pieprzem. Zabielić zahartowaną śmietaną. Zdjąć z ognia i dorzucić drobno posiekany koperek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas