GIS ostrzega: Kupiłeś taką fasolkę? Nie spożywaj jej pod żadnym pozorem
Oprac.: Łukasz Piątek
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - glufosynatu w określonej partii fasolki Adzuki.
Pilny komunikat GIS: Zagrożenie dla zdrowia w związku z wykryciem pestycydów
Na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy należy uznać, że spożycie produktu może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi - czytamy w komunikacie GIS.
W określonej partii fasolki Adzuki wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - glufosynatu.
Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:
Nazwa produktu: FASOLKA ADZUKI, marki GEEN ESSENCE; opakowania 1kg i 500g
Numer partii/ najlepiej spożyć przed końcem: 06.2025
Data ważności jest jednocześnie numerem partii
Kraj pochodzenia: Argentyna
Dystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce
Czytaj także: Kupiłeś taką mąkę? GIS ostrzega przed jej spożywaniem. "Może wywołać reakcję alergiczną"
GIS apeluje do konsumentów
Ponadto GIS informuje, że firma Green Essence Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu powiadomiła odbiorców oraz uruchomiła procedurę wycofania produktu z rynku. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu w Polsce.
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do konsumentów, którzy posiadają wadliwy produkt, by go nie spożywali.