Truskawkowe tiramisu z migdałami

Masz słabość do truskawek? To deser, który pokochasz!

Składniki

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • ½ szklanki wody
  • 100 g migdałów np. Bakalland
  • ½ kg truskawek
  • gorzka czekolada lub listki mięty

Sposób przygotowania

Migdały prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do wystudzenia. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, a kakao rozcieńczamy w gorącej wodzie. Na krem ucieramy żółtka z cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie ubijamy białka na sztywno i bardzo delikatnie łączymy z masą, aby otrzymać puszysty krem. Biszkopty zanurzamy na 3 sekundy w roztworze gorzkiego kakao wymieszanego z wodą, układamy na dnie szklanki i przekładamy kremem z mascarpone, migdałami oraz truskawkami. Czynności te powtarzamy 2-3 razy (w zależności od wysokości szklanki/pucharka). Całość odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao lub pokruszoną gorzką czekoladą i dekorujemy świeżą miętą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje