Truskawkowy kopiec kreta
Wyśmienite ciasto z truskawkami
Sposób przygotowania
Kasię rozpuść w rondelku. Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Truskawki umyj i osusz. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodaj jogurt, rozpuszczoną Kasię i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 40 minut. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Górny blat pokrusz w palcach, z dolnego wydrąż część ciasta, zostawiając ciastową miseczkę. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i żelatyną. Masę śmietanową wymieszaj z truskawkami i wyłóż na miseczkę z ciasta, formując kopiec. Całość posyp pokruszonym ciastem i delikatnie dociśnij dłońmi. Kopiec odstaw do lodówki, by śmietana dobrze stężała. Przed podaniem udekoruj truskawkami i listkami mięty.