Reklama

Reklama

Trzy pomysły na dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Wystarczy połączyć kilka składników, aby przygotować sycący posiłek. Kluczem do nadania im idealnego smaku będą właściwe przyprawy.

Dania jednogarnkowe mają wielu zwolenników. Pozwalają w niezwykle prosty i szybki sposób przygotować wiele najróżniejszych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Dzięki nim z łatwością wykorzystasz znajdujące się w lodówce produkty i stworzysz ciekawe potrawy, które zasmakują wszystkim domownikom. Początek jesieni to również świetny czas na włączenie do swojego menu świeżych warzyw, np. papryki czy dyni.

Ciecierzyca z mięsem mielonym i warzywami

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa drobiowego lub wołowego
  • 3 łyżeczki np. Vegety Natur do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 przecier pomidorowy np. Podravka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 marchewka
  • 300 ml rosołu wołowego z kostką wołową np. Vegeta Natur
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka np. Vegety Natur w płynie
  • garść kolendry

Sposób przygotowania

Reklama

W garnku na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane ząbki czosnku. Dodaj mielone mięso, dopraw i dobrze podsmaż. Kostkę wołową Vegeta Natur rozpuść w 300 ml wody. Gotuj. Do usmażonego mięsa dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, ciecierzycę, kukurydzę, przecier pomidorowy zalej gorącym bulionem. Przykryj i duś na małym ogniu około 20 min. Przypraw. Gotuj na małym ogniu kolejne 20 minut. Przed podaniem obficie posyp kolendrą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje