Reklama

Reklama

Trzy pomysły na dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Wystarczy połączyć kilka składników, aby przygotować sycący posiłek. Kluczem do nadania im idealnego smaku będą właściwe przyprawy.

Dania jednogarnkowe mają wielu zwolenników. Pozwalają w niezwykle prosty i szybki sposób przygotować wiele najróżniejszych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Dzięki nim z łatwością wykorzystasz znajdujące się w lodówce produkty i stworzysz ciekawe potrawy, które zasmakują wszystkim domownikom. Początek jesieni to również świetny czas na włączenie do swojego menu świeżych warzyw, np. papryki czy dyni.

Ciecierzyca z mięsem mielonym i warzywami

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa drobiowego lub wołowego
  • 3 łyżeczki np. Vegety Natur do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 przecier pomidorowy np. Podravka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 marchewka
  • 300 ml rosołu wołowego z kostką wołową np. Vegeta Natur
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka np. Vegety Natur w płynie
  • garść kolendry

Sposób przygotowania

W garnku na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane ząbki czosnku. Dodaj mielone mięso, dopraw i dobrze podsmaż. Kostkę wołową Vegeta Natur rozpuść w 300 ml wody. Gotuj. Do usmażonego mięsa dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, ciecierzycę, kukurydzę, przecier pomidorowy zalej gorącym bulionem. Przykryj i duś na małym ogniu około 20 min. Przypraw. Gotuj na małym ogniu kolejne 20 minut. Przed podaniem obficie posyp kolendrą.

Reklama

Pyszna zupa krem z dyni

Składniki

  • 1 mała dynia
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1 litr bulionu warzywnego np. Vegeta Natur
  • przyprawa np. Vegeta Natur w płynie bez glutaminianu sodu
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pestki dyni
  • nasiona granatu (opcjonalnie)
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Dynię, ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym Vegeta Natur i zagotuj. Duś na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaj ząbek czosnku i zblenduj na krem. Dopraw do smaku czarnym pieprzem, gałką muszkatołową i przyprawą Vegeta Natur w płynie. Przed podaniem udekoruj pestkami dyni, nasionami granatu i posyp posiekaną natką.

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami

Składniki

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mały brokuł
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa np. Vegeta Natur do pieczonych warzyw
  • 200 g boczku w kostce
  • żółty ser
  • pieprz
  • 5 łyżek oliwy
  • Opcjonalnie: listki świeżej bazylii, pieczywo

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Brokuł podziel na małe części. Dodaj nieobrane ząbki czosnku oraz kawałki boczku. Przypraw Vegetą do pieczonych warzyw oraz pieprzem. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez ok. 40 minut. Posyp startym serem. Zapiekaj jeszcze 10 minut. Udekoruj listkami bazylii i serwuj, np. z pieczywem.                                                       




 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama