Trzy pomysły na jajecznicę
Zwykła jajecznica może stać się wyszukanym i wykwintnym daniem, jeżeli tylko użyjemy odpowiednich dodatków i podamy ją w oryginalny sposób. Sprawdź, jak przygotować czarujące śniadanie!

Jajecznica z krewetkami
Składniki na 4 porcje:
- 8 jajek, - sól, pieprz, - łyżka masła, - 200 g krewetek, - koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, doprawić sola i pieprzem. Smażyć na maśle na średnim ogniu, mieszając, aż jajka się zetną. Nakładać do kieliszka na przemian z krewetkami. Dekorować koperkiem. Czas przygotowania: 15 minut Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal
Jajecznica z parmezanowymi chrupkami i bazylią
Składniki na 4 porcje:
- 50 g parmezanu, - 3 gałązki bazylii, - 8 jajek, - sól, pieprz, - łyżka masła, - papier do pieczenia
Przygotowanie:
Parmezan zetrzeć i nakładać po łyżeczce na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na 5 minut. Odłożyć trochę bazylii do dekoracji, resztę posiekać. Jajka roztrzepać, dodać bazylię, sól i pieprz. Smażyć na maśle, mieszając, aż jajka się zetną. Podawać w kieliszku, wraz z chrupkami parmezanowymi. Dekorować bazylią. Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal
Jajecznica z pieczarkami i masłem truflowym
Składniki na 4 porcje:
- 100 g pieczarek, - łyżka sklarowanego masła, - 8 jajek, - sól, pieprz, - łyżka masła truflowego, - estragon do dekoracji
Przygotowanie:
Pokrojone w plasterki pieczarki smażyć ok. 4 minuty na maśle. Jajka roztrzepać, posolić, popieprzyć, wlać do grzybów. Dodać masło truflowe i smażyć, mieszając, aż jajka się zetną. Podawać w kieliszku udekorowane estragonem. Czas przygotowania: 20 minut Jedna porcja zawiera: 960 kJ/229 kcal