Trzy pomysły na pyszną pizzę bez mąki

Pyszne placki pełne witamin i bez pustych kalorii. To nasze propozycje dla wszystkich, którym trudno zrezygnować z tego włoskiego specjału, a chcą zachować zgrabną sylwetkę.

Owsiana pizza z jarmużem pozwoli zachować zgrabną sylwetkę
Owsiana pizza z jarmużem pozwoli zachować zgrabną sylwetkę123RF/PICSEL

Owsiana z jarmużem

Sposób przygotowania:

1. Liście jarmużu opłucz, osusz, usuń twarde części. Miękkie części liści wrzuć do wrzącej wody, po 1-2 minutach wyjmij, osącz, przełóż do malaksera. Lekko zmiksuj. Przełóż do miseczki. Dodaj wodę, jajka, płatki, czosnek przeciśnięty przez praskę. Masę przypraw solą oraz pieprzem.
Wymieszaj łyżką.

2. Okrągłą formę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem, posmaruj oliwą. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20 minut.

3. Pomidory i pieczarki umyj, osusz i wraz z obraną cebulą pokrój w plasterki. Rozłóż je na podpieczonym spodzie do pizzy. Posyp solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami. Wierzch skrop oliwą.

Na spodzie kukurydzianym

Pyszna pizza na spodzie kukurydzianym
Pyszna pizza na spodzie kukurydzianym123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj 1 litr wody. Dodaj  1 łyżeczkę soli. Wsyp kaszkę, mieszając, gotuj do zgęstnienia. Kaszkę połącz masłem i startym parmezanem, dobrze wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Uformuj okrągły placek z wysokim brzegiem. Odstaw na 2-3 godziny do wystudzenia.

2. Cebulę obierz, posiekaj. Resztę warzyw oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Wszystkie warzywa podsmaż na oliwie. Przypraw solą, pieprzem i bazylią. Ser zetrzyj, posyp nim spód. Obłóż go warzywami. Piecz 15 minut w 200 st., ew. udekoruj.

Na cieście z kalafiora

Chrupiąca pizza na cieście z kalafiora
Chrupiąca pizza na cieście z kalafiora123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Kalafior podziel na różyczki. Zmiksuj je w malakserze z migdałami. Przesyp do miseczki.  Domieszaj jajko, starty parmezan i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Z ciasta uformuj okrągły placek na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz go 15 minut w 200 st.

2. Pomidory i mozzarellę pokrój w plasterki. Tuńczyka osącz. Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj. Połącz z przecierem. Przypraw. Posmaruj placek. Obłóż rybą, mozzarellą i pomidorami. Piecz 10 minut w 200 st. Udekoruj.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas