Trzy pomysły na smakowite ziemniaki
Ziemniaki, kartofle czy pyrki - niezależnie od tego, jak je nazywamy, można z nich wyczarować wiele pysznych dań. Wypróbuj nasze przepisy na ziemniaki z jajkiem, sosem serowym i w postaci pikantnych meksykańskich łódek z wołowiną.


Lekkie kartofelki z jajkiem
Składniki
- 60 dag małych młodych ziemniaków
- 3 łyżki masła
- po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
- duża szczypta soli (najlepiej morskiej)
- 4 jajka
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości, dokładnie wyszoruj ostrą ściereczką pod zimną bieżącą wodą. Osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie każdy z osobna zawiń w kawałek folii aluminiowej (błyszczącą stroną do wewnątrz). Zawinięte ziemniaczki ułóż na blasze. Piecz przez 75 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. 2. Upieczone ziemniaczki rozwiń z folii i przełóż do garnka. Dodaj do nich 3 łyżki masła, tymianek, rozmaryn, sól. Wstrząśnij, by masło równomiernie oblepiło ziemniaczki. Trzymaj kartofelki w przykrytym garnku. 3. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Na patelni stop 1 łyżkę masła i wrzuć czosnek, wymieszaj. Wbij ostrożnie jajka. Posyp je solą i odrobiną pieprzu. Przykryj i smaż 2-3 minuty - białko powinno być ścięte, a żółtko pozostać lejące. 4 Na talerz wyłóż po porcji ziemniaków. Połóż na nich po jajku. Posyp pieprzem, szczypiorkiem i listkami bazylii. Od razu podawaj, np. z maślanką.
***
#POMAGAMINTERIA
Pięć rodzin, pięć dni i piętnaście wymagających treningów. Obóz Muay Thai, którego pierwsza edycja odbyła się w zeszłym roku, jest szansą dla młodzieży w spektrum autyzmu na poznanie smaku zdrowej rywalizacji, wygranej, a czasem także porażki. Jak mówią organizatorzy: "To, że nasi podopieczni nie utrzymują kontaktu wzrokowego z rozmówcą, nie znaczy, że nie mają nic do powiedzenia. Sport uczy nas szacunku do siebie i każdego rywala. Jeśli tego nie zrozumiesz, oddalasz się od mety". Organizacja tegorocznej edycji wciąż stoi pod znakiem zapytania, jednak dzięki ludziom dobrej woli szanse na wyjazd z każdym dniem rosną. I ty możesz pomóc! Sprawdź szczegóły!

Gotowane pyrki z serowym sosem
Składniki
- sałatka:
- 8 średnich ziemniaków
- 2 pomidory
- 3 ogórki małosolne
- 6-cm kawałek białej rzodkwi
- 2 gałązki selera
- kilka liści sałaty
- sos:
- 1 małe opak. naturalnego serka homogenizowanego
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżka oliwy
- 5 listków świeżej mięty
- sól
- czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj sos: serek wymieszaj z jogurtem i z oliwą. Dodaj umyte, osuszone i drobniutko posiekane listki mięty (najlepiej byłoby je zmiksować z serkiem). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Taki sos może poczekać 1-2 dni w zimnym miejscu, będzie jeszcze smaczniejszy!2. Sałatka: ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i wrzuć do osolonej zimnej wody. Ugotuj. Odcedź i zostaw na sitku, by ostygły. Pomidory zalej na 1 minutę wrzątkiem, osącz i obierz ze skórki. 3. Ogórki, seler i rzodkiew pokrój na małe równe kawałeczki (możesz je dodatkowo wymieszać z 1 łyżeczką oliwy z oliwek). Sałatę przetrzyj mokrą ściereczką i porwij na kawałki - nie krój jej zwykłym nożem, bo szybko zwiędnie! 4. Ziemniaki ułóż na talerzach. Zrób w nich nacięcia wzdłuż. Powkładaj w nie część wymieszanych warzyw i polej sosem. Resztę sałatki ułóż koło ziemniaków. Podawaj od razu, bo ziemniaki szybko nasiąkają sokiem z warzyw. Ew. posyp posiekaną natką lub kolendrą.

Meksykańskie łódki z wołowiną
Składniki
- łódki:
- 8 większych ziemniaków
- olej
- gruba sól morska
- natka pietruszki
- nadzienie:
- 40 dag mielonej wołowiny
- po 1/2 puszki czerwonej fasoli i kukurydzy
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szkl. bulionu
- po 1 łyżeczce oregano i rozmarynu
- po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Osusz ręcznikiem papierowym i poprzekrawaj wzdłuż na połowy. Natrzyj je olejem i rozłóż skórką do góry na blaszce przykrytej pergaminem. Posyp solą. Piecz 40 minut w 200 st. 2. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę i dodaj mięso. Smaż ok. 7 minut (nie mieszaj w tym czasie zbyt często, wystarczy 2-3 razy - w przeciwnym razie mięso straci dużo wody i zrobi się wiórowate).3. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, zdejmij z nich skórkę, pokrój w kosteczkę. Wrzuć do mięsa. Zalej bulionem wymieszanym z koncentratem. Wsyp osączone z zalewy fasolkę i kukurydzę. Dopraw, wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. 4. Łódeczki z ziemniaków wyjmij z piekarnika, każdą lekko wydrąż łyżeczką, by zrobić niewielkie zagłębienia. Rozłóż nadzienie. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Ew. łódeczki możesz posypać startym żółtym serem i zapiec (5 minut w 180 st.).