Trzy przepisy na pizzę
Od całkiem prostej pizzy salami, poprzez wymyślną pizzę z figami, aż po zupełnie zaskakującą pizzę z szynką i rukolą.
- 150 g mąki
- 10 g drożdży
- sól
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- oregano
- bazylia
- 1 cebula
- 150 g pomidorów
- 30 g salami w plastrach
- 50 g tartego sera gouda
- mąka do podsypywaniaPrzygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone w 2 łyżkach ciepłej wody. Zagarnąć trochę mąki z brzegu i zmieszać z zaczynem. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Wlać 100-125 ml ciepłej wody, dodać szczyptę soli i oliwę. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulę i odstawić na kolejne pół godziny pod przykryciem.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z łyżką wody. Doprawić pieprzem, oregano i bazylią. Cebulę i pomidory pokroić w plastry. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć salami, cebulę, pomidory i ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone z cukrem w 250 ml ciepłej wody. Zagarnąć trochę mąki z brzegu i zmieszać z zaczynem. Odstawic na 30 minut pod przykryciem. Dodać pół łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy. Wszystko wyrabiać 5-10 minut na gładkie ciasto, uformować 4 kule i odstawić na kolejne pół godziny pod przykryciem.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oliwy, dodać pomidory z puszki (rozdrobnić je nieco) i gotować 30-40 minut. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
Ser pokroić w plastry. Roszponkę wymyć i porozdielac listki.
Kule ciasta rozwałkować, układać po dwa krążki na wyłożonych papierem blachach. Posmarować sosem. Obłożyć bekonem i serem, piec w 250 st. C ok. 13 minut. Na gotowych pizzach układać pokrojone w czastki figi i roszponkę.
Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 3360 kJ/803 kcal
- 300 g mąki
- 21 g drożdży
- sól
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- pół cebuli
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów
- ząbek czosnku
- pieprz, cukier
- suszone: bazylia i oregano
- 50 g pieczarek
- 3 pomidory
- 60 g rukoli
- 8-10 plastrów szynki Coppa
- 30 g tartego parmezanu
- mąka do podsypywaniaPrzygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone w 4 łyżkach ciepłej wody. Zagarnąć trochę mąki z brzegu i zmieszać z zaczynem. Odstawic na 15 minut pod przykryciem. Wlać 100-125 ml ciepłej wody, dodać szczyptę soli i 4 łyzki oliwy. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto, uformować 2 kule i odstawić na pół godziny pod przykryciem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać czosnek. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i suszonymi ziołami. Gotować 5-8 minut.
Ciasto rozwałkować na dwa krążki, ułożyć na 2 wyłożonych papierem blachach. Posmarować przygotowanym sosem i skropić łyżką oliwy. Piec kolejno w nagrzanym do 225 st. piekarniku przez 15 -20 minut. Pieczarki i pomidory pokroić, rukolę umyć. Pizzę wyjąć z piekarnika ułożyć na niej pomidory, pieczarki, rukole i szynkę, posypać serem i natychmiast podawać.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal