Reklama

Reklama

Trzy przepisy na pizzę

Od całkiem prostej pizzy salami, poprzez wymyślną pizzę z figami, aż po zupełnie zaskakującą pizzę z szynką i rukolą.

Pizza salami

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 10 g drożdży
  • sól
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • 1 cebula
  • 150 g pomidorów
  • 30 g salami w plastrach
  • 50 g tartego sera gouda
  • mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone w 2 łyżkach ciepłej wody. Zagarnąć trochę mąki z brzegu i  zmieszać z zaczynem. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Wlać 100-125 ml ciepłej wody, dodać szczyptę soli i oliwę. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulę i odstawić na kolejne pół godziny pod przykryciem.

Reklama

Koncentrat pomidorowy wymieszać z łyżką wody. Doprawić pieprzem, oregano i bazylią. Cebulę i pomidory pokroić w plastry. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć salami, cebulę, pomidory i ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut


Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal

 



Pizza z figami, bekonem i roszponką

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 21 g drożdży
  • sól, szczypta cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka  pomidorów
  • 2 kule mozzarelli
  • 10 plastrów bekonu
  • 50 g roszponki
  • 4 figi mąka do podsypywania
 

 Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone z cukrem w 250 ml ciepłej wody. Zagarnąć trochę mąki z brzegu i  zmieszać z zaczynem. Odstawic na 30 minut pod przykryciem. Dodać pół łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy. Wszystko wyrabiać 5-10 minut na gładkie ciasto, uformować 4 kule i odstawić na kolejne pół godziny pod przykryciem.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oliwy, dodać pomidory z puszki (rozdrobnić je nieco) i gotować 30-40 minut. Doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.

Ser pokroić w plastry. Roszponkę wymyć i porozdielac listki.

Kule ciasta rozwałkować, układać po dwa krążki na wyłożonych papierem blachach. Posmarować sosem. Obłożyć bekonem i serem, piec w 250 st. C ok. 13 minut. Na gotowych pizzach układać pokrojone w czastki figi i roszponkę.

Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 3360 kJ/803 kcal

 

 

Pizza z szynką i rukolą

Składniki na 2 sztuki:

  • 300 g mąki
  • 21 g drożdży
  • sól
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • ząbek czosnku
  • pieprz, cukier
  • suszone: bazylia i oregano
  • 50 g pieczarek
  • 3 pomidory
  • 60 g rukoli
  • 8-10 plastrów szynki Coppa
  •  30 g tartego parmezanu
  • mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone w 4 łyżkach ciepłej wody. Zagarnąć trochę mąki z brzegu i  zmieszać z zaczynem. Odstawic na 15 minut pod przykryciem. Wlać 100-125 ml ciepłej wody, dodać szczyptę soli i 4 łyzki oliwy. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto, uformować 2 kule i odstawić na pół godziny pod przykryciem.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać czosnek. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i suszonymi ziołami. Gotować 5-8 minut.

Ciasto rozwałkować na dwa krążki, ułożyć na 2 wyłożonych papierem blachach. Posmarować przygotowanym sosem i skropić łyżką oliwy. Piec kolejno w nagrzanym do 225 st. piekarniku przez 15 -20 minut. Pieczarki i pomidory pokroić, rukolę umyć. Pizzę wyjąć z piekarnika ułożyć na niej pomidory, pieczarki, rukole i szynkę, posypać serem i natychmiast podawać.


Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal

 


Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: pizza | kuchnia włoska | pomidory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje