Od całkiem prostej pizzy salami, poprzez wymyślną pizzę z figami, aż po zupełnie zaskakującą pizzę z szynką i rukolą.
Składniki:
- 150 g mąki
- 10 g drożdży
- sól
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- oregano
- bazylia
- 1 cebula
- 150 g pomidorów
- 30 g salami w plastrach
- 50 g tartego sera gouda
- mąka do podsypywania
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone w 2 łyżkach ciepłej wody. Zagarnąć trochę mąki z brzegu i zmieszać z zaczynem. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Wlać 100-125 ml ciepłej wody, dodać szczyptę soli i oliwę. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulę i odstawić na kolejne pół godziny pod przykryciem.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z łyżką wody. Doprawić pieprzem, oregano i bazylią. Cebulę i pomidory pokroić w plastry. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć salami, cebulę, pomidory i ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal