Trzy przepisy na pizzę

Od całkiem prostej pizzy salami, poprzez wymyślną pizzę z figami, aż po zupełnie zaskakującą pizzę z szynką i rukolą.

Pizza salami

Składniki:

Reklama

  • 150 g mąki
  • 10 g drożdży
  • sól
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • 1 cebula
  • 150 g pomidorów
  • 30 g salami w plastrach
  • 50 g tartego sera gouda
  • mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać drożdże rozpuszczone w 2 łyżkach ciepłej wody. Zagarnąć trochę mąki z brzegu i  zmieszać z zaczynem. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Wlać 100-125 ml ciepłej wody, dodać szczyptę soli i oliwę. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulę i odstawić na kolejne pół godziny pod przykryciem.

Koncentrat pomidorowy wymieszać z łyżką wody. Doprawić pieprzem, oregano i bazylią. Cebulę i pomidory pokroić w plastry. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć salami, cebulę, pomidory i ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut


Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal

 

Dowiedz się więcej na temat: pizza | kuchnia włoska | pomidory

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje