Trzy sałatki na świąteczny stół
Tradycyjna jarzynowa i coś dla bardziej wymagających. Wszystkie są pyszne!
Jarzynowa z groszkiem
Sposób przygotowania
Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, przełożyć do garnka. Zalać bulionem i dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do momentu, gdy warzywa będą miękkie, zajmie to mniej więcej 15 minut. W osobnych garnkach ugotować ziemniaki w mundurkach oraz mrożony groszek. Odcedzić i przełożyć do miski. Pozostałe ugotowane warzywa wyjąć na talerz, odstawić do przestudzenia.
Jaja obrać, przekroić na połówki. Żółtka wyjąć i odłożyć do miseczki, odstawić na bok. Białka pokroić w kostkę, dołożyć do groszku. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Ostudzone warzywa również pokroić w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami i natką pietruszki.
Sos: Żółtka rozetrzeć z musztardą. Dodać majonez i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem. Odstawić na kilkanaście minut.
Warstwowa z serem
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek i drobno pokroić. Por posiekać i zasypać w miseczce solą, ostawić na kilka minut, następnie ugnieść dłońmi.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Szynkę pokroić w małą kostkę. Ogórka umyć i także pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce. Szczypiorek drobno posiekać nożem. W szklanej salaterce układać kolejno warstwy: por, jajka, warstwa majonezu, szynka, kukurydza, majonez, słonecznik, ogórek, wierzch posypać serem żółtym i szczypiorkiem.
Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce.
Z kurczakiem i ananasem
Sposób przygotowania
Filety ugotować z osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Potem pokroić na 1 cm kawałki.
Plastry ananasa pokroić na nieduże kawałki.
Kukurydzę wymieszać z ananasem i kurczakiem. Dodać majonez, sól oraz pieprz.
Każdą porcje udekorować natką pietruszki.