Trzy sałatki na świąteczny stół
Tradycyjna jarzynowa i coś dla bardziej wymagających. Wszystkie są pyszne!

Jarzynowa z groszkiem
Składniki
- 6 marchewek
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 selera
- 2-3 nieduże ziemniaki
- 2 szklanki mrożonego groszku
- 6 niedużych ogórków kiszonych
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
- sos
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz
- bulion warzywny
- 1 listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
Sposób przygotowania
Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, przełożyć do garnka. Zalać bulionem i dodać przyprawy. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do momentu, gdy warzywa będą miękkie, zajmie to mniej więcej 15 minut. W osobnych garnkach ugotować ziemniaki w mundurkach oraz mrożony groszek. Odcedzić i przełożyć do miski. Pozostałe ugotowane warzywa wyjąć na talerz, odstawić do przestudzenia.Jaja obrać, przekroić na połówki. Żółtka wyjąć i odłożyć do miseczki, odstawić na bok. Białka pokroić w kostkę, dołożyć do groszku. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Ostudzone warzywa również pokroić w kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami i natką pietruszki.Sos: Żółtka rozetrzeć z musztardą. Dodać majonez i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem. Odstawić na kilkanaście minut.

Warstwowa z serem
Składniki
- 5 jajek
- biała część pora
- 15 dag szynki w kawałku
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 ogórek szklarniowy
- 10 dag sera żółtego
- garść ziaren słonecznika
- majonez
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek i drobno pokroić. Por posiekać i zasypać w miseczce solą, ostawić na kilka minut, następnie ugnieść dłońmi.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Szynkę pokroić w małą kostkę. Ogórka umyć i także pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tarce. Szczypiorek drobno posiekać nożem. W szklanej salaterce układać kolejno warstwy: por, jajka, warstwa majonezu, szynka, kukurydza, majonez, słonecznik, ogórek, wierzch posypać serem żółtym i szczypiorkiem.
Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce.

Z kurczakiem i ananasem
Składniki
- 2 filety z kurczaka lub 1 podwójny
- 1 puszka ananasów
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Filety ugotować z osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Potem pokroić na 1 cm kawałki.
Plastry ananasa pokroić na nieduże kawałki.
Kukurydzę wymieszać z ananasem i kurczakiem. Dodać majonez, sól oraz pieprz.
Każdą porcje udekorować natką pietruszki.