Turyści wybrali najlepsze polskie dania. Zaskakujący ranking

Turyści z całego świata zakochali się w tych tradycyjnych polskich przysmakach. Jeśli myślicie, że to zestawienie najlepszych dań z naszego kraju zawiera jak zwykle wędzoną kiełbasę i rosół, jesteście w błędzie. Najwyżej oceniane przez obcokrajowców dania mogą zaskoczyć!

Turyści wybrali najlepsze polskie przysmaki, których smaku nie zapomną
Turyści wybrali najlepsze polskie przysmaki, których smaku nie zapomnąCanva ProINTERIA.PL

Platforma dla kulinarnych podróżników

Taste Atlas to strona internetowa, na której poznasz lokalne kuchnie z całego świata. Dzięki wyszukiwarce możesz w prosty sposób wybrać kraj, do którego planujesz podróż lub w którym już się znajdujesz, by sprawdzić, które tradycyjne dania są najlepiej oceniane przez podróżników z całego globu. Zestawienie jest na bieżąco aktualizowane i znajduje się na nim Polska. Które z naszych tradycyjnych potraw są najwyżej oceniane przez obcokrajowców? Pierwsza dziesiątka może zaskakiwać.

1. Tradycyjne polskie pączki

Ze średnią ocen 4,5 gwiazdek na 5 możliwych, plasują się na pierwszym miejscu, jako najpyszniejszy smakołyk z naszego kraju. Smażone na głębokim tłuszczu i nadziane powidłami lub dżemem różanym zachwycają smakiem. Opisane jako "kuzyni" austriackich krapfen, są według prowadzących portal "czymś więcej, niż słodka przekąska". Ich kulturowe znaczenie dla naszego kraju i wśród polskich społeczności na całym świecie również zostało docenione.

Nie tylko Polacy zakochali się w tradycyjnych pączkach
Nie tylko Polacy zakochali się w tradycyjnych pączkach123RF/PICSEL

2. Sernik w każdej wersji

Na kruchym spodzie, z rodzynkami, a także na zimno z galaretką. Sernik w praktycznie każdej wersji smakuje turystom odwiedzającym nasz kraj. Przywieziony przez króla Jana III Sobieskiego przepis na sernik rozgościł się u nas na dobre i stał się niemal cukierniczą wizytówką Polski. Chętnie wybierany przez odwiedzających piekarnie wyrób, powstający na bazie twarogu, dzięki swojej kremowości zyskał fanów w niemal każdym zakątku świata.

3. Pierogi ruskie - doceniany klasyk

Podium zamykają absolutne klasyki, królowie barów mlecznych: pierogi z nadzieniem z ziemniaków i twarogu. Dzięki swojej nienachalnej formie i pełnym smaku, są uznawane za tzw. "comfort food", to znaczy "pocieszające jedzenie" z sentymentalną wartością. Mimo, że podstawowe ciasto na pierogi nadziać można nieskończoną ilością różnych farszów, to właśnie najbardziej tradycyjna wersja jest wybierana najczęściej zarówno przez Polaków, jak i przyjezdnych.

4. Mięsne kołduny z okrasą

Zarówno pierogi ruskie, jak i kołduny z mięsem są uznawane przez turystów jako polski comfort food
Zarówno pierogi ruskie, jak i kołduny z mięsem są uznawane przez turystów jako polski comfort food123RF/PICSEL

Kolejna odsłona ciasta z nadzieniem, tym razem mięsnym. Administratorzy Taste Atlas wymieniają różne sposoby podania kołdunów: z masłem i pieprzem, majonezem, kwaśną śmietaną czy boczkiem. Soczyste, mięsne nadzienie wieprzowe czy drobiowe zamknięte w delikatnym cieście robi furorę jako najlepszy pomysł na lunch podczas zwiedzania turystycznych perełek naszego kraju.

5. Podhalański ser redykołka

Piąte miejsce w zestawieniu najlepszych polskich tradycyjnych dań może dla wielu być zaskoczeniem, bowiem większość naszych krajan może z Podhalem bardziej kojarzyć oscypek. Tymczasem redykołka, uznawana za siostrę oscypka, choć produkowana również z mieszanki mleka krowiego i owczego, różni się tym, że powstaje pod koniec sezonu, kiedy sera owczego jest już za mało, by powstał oscypek. Reguły dotyczące jej wielkości i wagi również są nieco mniej rygorystyczne w porównaniu do tradycyjnego, zastrzeżonego oscypka.

6. Żurek z dodatkami

W rankingu nie mogło zabraknąć żurku. Podawany najczęściej podczas Wielkanocy, żurek cieszy się powodzeniem w lokalnych barach i restauracjach, a turyści są zachwyceni zupą, którą można się naprawdę najeść. Kwaśna, zawiesista zupa z dodatkiem kiełbasy, boczku i jaja na twardo stanowi pokaźną dawkę energii, która przydaje się podczas wielogodzinnego marszu turystycznego. Według Teste Atlas najlepszy żurek w kraju można zjeść w Żurowni w Katowicach.

7. i 8. Sery podhalańskie: bundz i gołka

Miejsca 7 i 8 należą do góralskich serów. Bundz (znany także jako bunc) przyrządzony z sera owczego smakiem przypomina nieco włoską mozzarellę, zaś gołka często mylona jest z oscypkiem ze względu na swój rozmiar i wygląd, ale produkowana jest z mleka krowiego. Oba smaki tak przypadły do gustu turystom z innych krajów, że uplasowały się w pierwszej dziesiątce najlepiej ocenianych dań regionalnych w Polsce.

Gołka jest bardzo podobna do oscypka, ale tworzona jest z mleka krowiego
Gołka jest bardzo podobna do oscypka, ale tworzona jest z mleka krowiego123RF/PICSEL

9. Zapiekanka z serem i pieczarkami

Oto jedyna propozycja mająca cokolwiek wspólnego z fast foodem w tym zestawieniu. Przekrojona wzdłuż bagietka z podsmażonymi pieczarkami, posypana dużą ilością sera i polana ketchupem zachwyciła przyjezdnych. Prosta do wykonania stanowi podstawę polskiego street food’u. Taste Atlas rekomenduje krakowski Endzior jako miejsce, w którym zjemy "najbardziej ikoniczną zapiekankę".

10. Tradycyjna szarlotka

Pierwszą dziesiątkę zamyka pachnąca cynamonem i prażonymi jabłkami szarlotka. Jako najlepsza i najbardziej tradycyjna wskazana jest ta na kruchym, maślanym spodzie z kruszonką na wierzchu. Pieczona niemal w każdym domu i traktowana - nieco niesprawiedliwie - jak ciasto "na szybko", często robiona, gdy jabłka za długo leżą w domu niezjedzone. Warto zmienić do niej podejście. Wysokie oceny wśród osób odwiedzających Polskę mówią same za siebie.

Źródło: tasteatlas.com/best-rated-dishes-in-poland

Turyści pokochali rzymskie lody. Mistrzowie zdradzają swoje sekrety© 2024 Associated Press
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas