Waniliowy sernik brûlée. Ewa Wachowicz zdradziła przepis na ten pyszny deser

Masz ochotę na pyszny deser? Ewa Wachowicz przychodzi z pomocą. Sernik to ulubione ciasto wielu Polaków. Znana restauratorka podała przepis na nieco inną odsłonę - waniliowy sernik brûlée. Dowiedz się, jak go przygotować.

Jak przygotować waniliowy sernik brûlée od Ewy Wachowicz?
Jak przygotować waniliowy sernik brûlée od Ewy Wachowicz?123RF/PICSEL

Kulinarne inspiracje od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz to znana restauratorka i ekspertka kulinarna, a także była Miss Polonia. Popularność zdobyła w 1992 roku, kiedy zwyciężyła w konkursie piękności. Obecnie od wielu lat prowadzi autorski program "Ewa gotuje" w stacji Polsat, a także własną restaurację w Krakowie.

Aktywnie prowadzi również swoje profile w mediach społecznościowych, gdzie często dzieli się z obserwatorami różnymi przepisami na ciekawe potrawy. Tym razem Wachowicz przedstawiła pomysł na pyszny sernik z polewą crème brûlée.

Ewa Wachowicz dzieli się z Polakami przepisami na pyszne potrawy
Ewa Wachowicz dzieli się z Polakami przepisami na pyszne potrawyPaweł WodzyńskiEast News

Przepis na sernik brûlée - składniki

Masa serowa:

  • 0,5 kg twarogu tłustego
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki pasty waniliowej
  • 0,5 kg serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremowej 30%

Spód ciasteczkowy:

  • 160 g ciasteczek czekoladowych
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g masła

Crème brûlée:

  • 400 ml śmietanki kremowej 30%
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 żółtek

Przepis na sernik brûlée - przygotowanie

Wachowicz podkreśla, że samo przygotowanie sernika jest niezwykle proste. Wszystkie składniki masy serowej wsypujemy lub wlewamy do jednego dużego naczynia np. miski lub garnka i miksujemy. Następnie przygotowujemy spód ciasteczkowy, na który wylewamy masę serową.

Jednak jak zaznacza Wachowicz, sernik brûlée piecze się nieco inaczej niż klasyczny. Należy go bowiem piec w kąpieli wodnej. W tym celu należy umieścić w piekarniku blachę z gorącą wodą, a następnie włożyć do niej formę z sernikiem. Pieczemy najpierw przez 15 minut w 180 stopniach, zaś potem przez 45 minut w 120-130 stopniach.

Wierzch posypujemy cukrem przygotowanym do crème brûlée i karmelizujemy specjalnym palnikiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas