Waniliowy sernik brûlée. Ewa Wachowicz zdradziła przepis na ten pyszny deser
Masz ochotę na pyszny deser? Ewa Wachowicz przychodzi z pomocą. Sernik to ulubione ciasto wielu Polaków. Znana restauratorka podała przepis na nieco inną odsłonę - waniliowy sernik brûlée. Dowiedz się, jak go przygotować.
Spis treści:
Kulinarne inspiracje od Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz to znana restauratorka i ekspertka kulinarna, a także była Miss Polonia. Popularność zdobyła w 1992 roku, kiedy zwyciężyła w konkursie piękności. Obecnie od wielu lat prowadzi autorski program "Ewa gotuje" w stacji Polsat, a także własną restaurację w Krakowie.
Aktywnie prowadzi również swoje profile w mediach społecznościowych, gdzie często dzieli się z obserwatorami różnymi przepisami na ciekawe potrawy. Tym razem Wachowicz przedstawiła pomysł na pyszny sernik z polewą crème brûlée.
Przepis na sernik brûlée - składniki
Masa serowa:
- 0,5 kg twarogu tłustego
- 5 jajek
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki pasty waniliowej
- 0,5 kg serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki kremowej 30%
Spód ciasteczkowy:
- 160 g ciasteczek czekoladowych
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g masła
Crème brûlée:
- 400 ml śmietanki kremowej 30%
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 5 żółtek
Przepis na sernik brûlée - przygotowanie
Wachowicz podkreśla, że samo przygotowanie sernika jest niezwykle proste. Wszystkie składniki masy serowej wsypujemy lub wlewamy do jednego dużego naczynia np. miski lub garnka i miksujemy. Następnie przygotowujemy spód ciasteczkowy, na który wylewamy masę serową.
Jednak jak zaznacza Wachowicz, sernik brûlée piecze się nieco inaczej niż klasyczny. Należy go bowiem piec w kąpieli wodnej. W tym celu należy umieścić w piekarniku blachę z gorącą wodą, a następnie włożyć do niej formę z sernikiem. Pieczemy najpierw przez 15 minut w 180 stopniach, zaś potem przez 45 minut w 120-130 stopniach.
Wierzch posypujemy cukrem przygotowanym do crème brûlée i karmelizujemy specjalnym palnikiem.
Zobacz również: Wielkanocne menu u Ewy Wachowicz. Tradycja z nutą nowoczesności