Tuszka z masą ziołową

Znakomite rozwiązanie dla oszczędnych. Wystarczy tylko kupić mięso. A większość produktów potrzebnych do nadzienia... zwykle masz pod ręką!

Nadziewany kurczak
Nadziewany kurczak123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Jeden ząbek czosnku rozetrzyj z solą. Posmaruj tym tuszkę. Oprósz ją pieprzem i odłóż w chłodne miejsce na 20 minut. 

2. W tym czasie wszystkie zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i potnij na kawałeczki. Drugi ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę albo posiekaj, wymieszaj z fetą oraz masłem. Całość dobrze utrzyj. 

3. Do masy serowej wsyp posiekane zioła i skórkę startą z cytryny. Przypraw pieprzem i ew. odrobiną soli. Na piersiach i udkach kurczaka delikatnie podważ skórę i oddziel ją od mięsa. W powstałą kieszeń wsuń przygotowane nadzienie. 

4. Nogi kurczaka zwiąż. Tuszkę ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 90 minut. Często polewaj mięso bulionem. Gotowego kurczaka podawaj z duszonymi warzywami. Udekoruj.

Kurczak w sosie orzechowo-serowym - szybki przepisInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas