Tuszka z masą ziołową
Znakomite rozwiązanie dla oszczędnych. Wystarczy tylko kupić mięso. A większość produktów potrzebnych do nadzienia... zwykle masz pod ręką!
Sposób przygotowania
1. Kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Jeden ząbek czosnku rozetrzyj z solą. Posmaruj tym tuszkę. Oprósz ją pieprzem i odłóż w chłodne miejsce na 20 minut.
2. W tym czasie wszystkie zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i potnij na kawałeczki. Drugi ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę albo posiekaj, wymieszaj z fetą oraz masłem. Całość dobrze utrzyj.
3. Do masy serowej wsyp posiekane zioła i skórkę startą z cytryny. Przypraw pieprzem i ew. odrobiną soli. Na piersiach i udkach kurczaka delikatnie podważ skórę i oddziel ją od mięsa. W powstałą kieszeń wsuń przygotowane nadzienie.
4. Nogi kurczaka zwiąż. Tuszkę ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 90 minut. Często polewaj mięso bulionem. Gotowego kurczaka podawaj z duszonymi warzywami. Udekoruj.