Twarogowe placuszki mocno waniliowe

Pomysł na słodki obiad

Placuszki możesz podac z dżemem lub owocami
Placuszki możesz podac z dżemem lub owocami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3/4 kg półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 3-5 łyżek mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Twaróg zmiel. Wbij jajka, wsyp cukier i proszek budyniowy, zamieszaj. Dodaj esencję waniliową, wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę, mieszając, aż powstanie dość gęsta masa, z której można będzie formować placuszki (ilość mąki zależy od tego, jak mokry jest twaróg).

Dłonie zmocz zimną wodą, z masy uformuj owalne placki. Obtocz z obydwu stron w pozostałej mące. Olej rozgrzej na patelni, usmaż placuszki z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.

Podaj z ulubionymi dodatkami, udekoruj gałązkami mięty.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas