Twarogowe placuszki mocno waniliowe
Pomysł na słodki obiad
Składniki:
- 3/4 kg półtłustego twarogu
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
- łyżeczka esencji waniliowej
- 3-5 łyżek mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Twaróg zmiel. Wbij jajka, wsyp cukier i proszek budyniowy, zamieszaj. Dodaj esencję waniliową, wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę, mieszając, aż powstanie dość gęsta masa, z której można będzie formować placuszki (ilość mąki zależy od tego, jak mokry jest twaróg).
Dłonie zmocz zimną wodą, z masy uformuj owalne placki. Obtocz z obydwu stron w pozostałej mące. Olej rozgrzej na patelni, usmaż placuszki z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.
Podaj z ulubionymi dodatkami, udekoruj gałązkami mięty.