Twarogowe placuszki na słodko

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych mogą nieco osłodzić trudny czas. Co ważne, powstają w kilka chwil z prostych, łatwo dostępnych składników, które zazwyczaj znajdują się już w naszych domach.

Nadają się niemal na każdy posiłek: śniadanie, kolację albo drugie danie na słodko
Nadają się niemal na każdy posiłek: śniadanie, kolację albo drugie danie na słodko123RF/PICSEL

1. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (można pominąć ten krok), a następnie starannie rozgniatamy go widelcem w większej miseczce.

2. Do rozgniecionego twarogu wbijamy dwa jajka, dodajemy 2/3 szklanki mąki, szczyptę soli, dwie-trzy łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy.

3. Z zawartości miski zagniatamy ciasto, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki, obsypujemy je mąką.

4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas