Twarogowe placuszki na słodko
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych mogą nieco osłodzić trudny czas. Co ważne, powstają w kilka chwil z prostych, łatwo dostępnych składników, które zazwyczaj znajdują się już w naszych domach.
1. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (można pominąć ten krok), a następnie starannie rozgniatamy go widelcem w większej miseczce.
2. Do rozgniecionego twarogu wbijamy dwa jajka, dodajemy 2/3 szklanki mąki, szczyptę soli, dwie-trzy łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy.
3. Z zawartości miski zagniatamy ciasto, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki, obsypujemy je mąką.
4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.