Tych produktów nie przechowuj w lodówce. Utracą konsystencję lub aromat
Jak powszechnie wiadomo, zimna temperatura ogranicza rozwój drobnoustrojów oraz pozwala wydłużyć czas przydatności do spożycia niektórych produktów spożywczych. Nie oznacza to jednak, że wszystkie składniki warto przechowywać w lodówce. Jakie jedzenie lepiej trzymać w temperaturze pokojowej?
Przechowywanie produktów spożywczych w lodówce przedłuża ich świeżość i sprawa, że zachowują swoje właściwości. Chociaż w większości przypadków jest to prawa, niektóre produkty na skutek działania niskiej temperatury tracą swoją konsystencję i stają się mniej aromatyczne. Zanim włożysz żywność do lodówki, upewnij się, że jej to nie zaszkodzi. Oto lista składników, które znacznie korzystniej jest przechowywać w temperaturze pokojowej.
Tych produktów nie przechowuj w lodówce: Pieczywo
Przechowywanie chleba w lodówce nie jest dobrym pomysłem. Zimna temperatura sprawia, że pieczywo staje się twarde i suche. Wszystko przez skrobię, która zazwyczaj znajduje się w cieście.
Jak zatem przechowywać pieczywo, by możliwie najdłużej cieszyć się jego świeżością? Chleb zawiń w bawełnianą ściereczkę i włóż do chlebaka - dzięki temu będzie miękki i pachnący przez kilka dni. Pamiętaj, by nigdy nie przechowywać bułek w foliowych torebkach. Takie opakowanie sprzyja namnażaniu się bakterii i sprawa, że pieczywo szybciej pleśnieje.
Jeśli w trakcie zakupów przeceniałeś możliwości swojej rodziny i kupiłeś zbyt dużo pieczywa, nie musisz go wyrzucać. Chleb i bułki z powodzeniem możesz mrozić - to znacznie mniej ryzykowne rozwiązanie niż przetrzymywanie pieczywa w lodówce. Przed włożeniem chleba do zamrażarki, dobrze zabezpiecz bochenek przed wyschnięciem.
Awokado - nigdy nie przechowuj go w lodówce
Przechowywanie awokado w lodówce jest bardzo ryzykowne - zwłaszcza jeśli owoc jest jeszcze twardy. Zimna temperatura hamuje bowiem proces dojrzewania. Po wyjęciu awokado z lodówki najprawdopodobniej będzie twarde i mączne w smaku.
Jak zatem przechowywać awokado? Ten owoc najlepiej czuje się w temperaturze pokojowej. Jeśli chcemy, aby awokado dojrzało w swoim tempie, warto zostawić je w papierowej torebce z dala od innych owoców. Jeśli jednak pragniemy przyspieszyć dojrzewanie awokado, możemy przechowywać je w pobliżu bananów. Wówczas znacznie szybciej stanie się miękkie. Dlaczego?
Wszystko za sprawą etylenu, a więc bezbarwnego i bezwonnego hormonu roślinnego, który przyśpiesza dojrzewanie owoców. Etylen to gaz, który wytwarzają zarówno banany, jak i awokado. Działa nie tylko na owoce, który go produkują, lecz także na egzemplarze, które znajdują się w jego bliskim sąsiedztwie.
Tych produktów nie przechowuj w lodówce: Miód
Dlaczego nie powinniśmy przechowywać miodu w lodówce? Ten produkt charakteryzuje długa data przydatności do spożycia. Nawet po otworzeniu słoika, nie musimy martwić się, że miód się zepsuje. Przechowywanie go w lodówce, nie jest więc konieczne. Co więcej, pod wpływem zimnej temperatury płynny miód staje się twardy i trudno jest go nabrać.
Jak zatem przechowywać miód? Pszczelarze radzą, by słoiki postawić w zaciemnionym i suchym miejscu. Dzięki temu produkt może przetrwać nawet kilka lat.
Kawa - nigdy nie przechowuj jej w lodówce
Kawę - niezależnie od tego, czy jest ziarnista, czy też mielona - najlepiej przechowywać w hermetycznym pojemniku z dala od źródeł wilgoci. Dzięki temu mamy pewność, że będzie aromatyczna i długo zachowa swoją konsystencję.
Dlaczego kawy nie warto przechowywać w lodówce? To produkt, który łatwo pochłania zapachy. Jeśli postawimy ją obok mięsa, z pewnością nasiąknie jego wonią i utraci własny aromat.
Jajka - nie musisz przechowywać ich w lodówce!
Wiele lodówek wyposażonych jest w specjalne półki na jajka. Jednak - jak się okazuje - wcale nie musimy ich używać. W sklepach jajka zazwyczaj przechowywane są w temperaturze pokojowej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w domu również nie trzymać ich w lodówce.
Jajka bez obaw o ich świeżość można przechowywać w spiżarni, jeśli temperatura pomieszczenia nie przekraczać 20 st. Celsjusza.
***
Zobacz również:
Jak sprawdzić świeżość jajek? Poznaj dwa niezawodne sposoby!