Najgorsze, co możesz zrobić z cebulą – przechowywać ją w lodówce
Cebula jest popularnym warzywem, które stanowi dodatek do wielu dań. Ceniona jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i właściwości prozdrowotne. Cebulę jednak należy przechowywać w odpowiednich warunkach, by zachowała swoją świeżość i smak.
Jak przechowywać cebulę?
Cebula często jest błędnie przechowywana, gdyż wiele osób wkłada ją do lodówki do specjalnej szuflady. Nie wszystkie warzywa jednak lubią niskie temperatury — zimno sprawia, że szybciej się psują lub tracą swoje walory smakowe. Cebula w lodówce będzie tracić zapach i smak, a także szybciej spleśnieje. W dodatku zapach (szczególnie przekrojonej cebuli) będzie unosił się w całej lodówce i wsiąkał w inne produkty.
Zobacz również:
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
- Marysieńkę podasz raz, a rodzina będzie zawsze o nią prosić. Hit na święta
Cebula: właściwości lecznicze i zastosowanie
Cebula odpowiednio przechowywana zachowa swoje prozdrowotne właściwości i świeżość na długo. Warzywo to jest bogatym źródłem wapnia, cynku, żelaza, niklu oraz fluorków. Swój intensywny zapach zawdzięcza wysokiej zawartości olejków eterycznych. W jej warstwach można znaleźć: krzem, siarkę, witaminę C oraz fosfor. Warzywo charakteryzuje się właściwościami antyseptycznymi. Cebula wspomaga:
- Walkę ze szkorbutem;
- Leczenie chorób reumatycznych;
- Leczenie kataru i dolegliwości dróg oddechowych;
- Pobudzanie apetytu;
- Wzmacnianie odporności;
- Przyspieszanie procesów trawiennych;
- Niwelowanie opuchlizn i dolegliwości bólowych;
Zobacz także:
Co można mrozić?
W lodówce zbiera się woda? Jest na to sprawdzony sposób!
Cebula klasyczna, czerwona, a może szalotka? Oto, jak wykorzystać je w kuchni