Reklama

Reklama

Najgorsze, co możesz zrobić z cebulą – przechowywać ją w lodówce

Cebula jest popularnym warzywem, które stanowi dodatek do wielu dań. Ceniona jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i właściwości prozdrowotne. Cebulę jednak należy przechowywać w odpowiednich warunkach, by zachowała swoją świeżość i smak.

Jak przechowywać cebulę?

Cebula często jest błędnie przechowywana, gdyż wiele osób wkłada ją do lodówki do specjalnej szuflady. Nie wszystkie warzywa jednak lubią niskie temperatury — zimno sprawia, że szybciej się psują lub tracą swoje walory smakowe. Cebula w lodówce będzie tracić zapach i smak, a także szybciej spleśnieje. W dodatku zapach (szczególnie przekrojonej cebuli) będzie unosił się w całej lodówce i wsiąkał w inne produkty.

Cebulę należy przechowywać podobnie, jak ziemniaki. Musi leżeć w suchym i chłodnym miejscu, do którego nie dociera światło słoneczne. Najlepiej nie obierać cebuli, jeśli chcemy ją przechowywać przez dłuższy czas.

Cebula: właściwości lecznicze i zastosowanie

Cebula odpowiednio przechowywana zachowa swoje prozdrowotne właściwości i świeżość na długo. Warzywo to jest bogatym źródłem wapnia, cynku, żelaza, niklu oraz fluorków. Swój intensywny zapach zawdzięcza wysokiej zawartości olejków eterycznych. W jej warstwach można znaleźć: krzem, siarkę, witaminę C oraz fosfor. Warzywo charakteryzuje się właściwościami antyseptycznymi. Cebula wspomaga:

Reklama

  • Walkę ze szkorbutem;
  • Leczenie chorób reumatycznych;
  • Leczenie kataru i dolegliwości dróg oddechowych;
  • Pobudzanie apetytu;
  • Wzmacnianie odporności;
  • Przyspieszanie procesów trawiennych;
  • Niwelowanie opuchlizn i dolegliwości bólowych;

Zobacz także:

Co można mrozić?

W lodówce zbiera się woda? Jest na to sprawdzony sposób!

Cebula klasyczna, czerwona, a może szalotka? Oto, jak wykorzystać je w kuchni

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje