Nigdy nie łącz ich z kawą. Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Aktualizacja

Kawa dodaje energii, pobudza mózg i sprzyja koncentracji, zawiera antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jednak podobnie jak większość pokarmów i napojów, także czarny napar może poważnie zaszkodzić, jeśli połączymy go z niewłaściwymi produktami spożywczymi. Czego nie łączyć z kawą, aby zachować zdrowie?

Z czym nie łączyć kawy?
Z czym nie łączyć kawy?123RF/PICSEL

Nigdy nie łącz kawy z lekami

Czego nie łączyć z kawą? Przede wszystkim nie powinno się spożywać jednocześnie czarnego napoju i aspiryny. Połączenie kawy ze środkiem na ból głowy i przeziębienie może wywołać podrażnienie żołądka i silne bóle brzucha. Nie powinno się popijać kawą także medykamentów przeciwgorączkowych i przeciwbólowych. Zawarte w czarnym naparze tłuszcze mogą nadmiernie zwiększyć stężenie leków we krwi. Tabletki najlepiej popijać czystą wodą, a jeśli chcemy się rozkoszować smakiem kawy — należy odczekać dłuższą chwilę.

Czego nie łączyć z kawą?

Osoby, które piją kawę, gdy chcą szybciej wytrzeźwieć, powinny zaprzestać tej praktyki, bo... nie ma ona sensu. Czarny napar nie wpływa w żaden sposobu na metabolizm alkoholu. Kofeina zawarta w kawie jest natomiast stymulatorem, który może "ukryć" wpływ alkoholu na organizm. W efekcie później odczuwamy skutki odurzenia, pijemy więcej i upijamy się, co może prowadzić do przeciążenia wątroby, a w dłuższej perspektywie jej wyniszczenia.

Kawa i czerwone mięso to złe połączenie

Garbniki zawarte w kawie mają pozytywny wpływ na nasz organizm, jednak ograniczają wchłanianie cynku. Z tego powodu nie należy łączyć kawy z produktami, które go zawierają, takimi jak:

  • czerwone mięso
  • fasola
  • orzechy

Lepiej po zjedzeniu bogatych w cynk produktów odczekać chwilę przed wypiciem kawy.

Wegetarianie nigdy nie powinni łączyć kawy z fasolą i orzechami

Z czym nie łączyć kawy?
Z czym nie łączyć kawy?123RF/PICSEL

Czego nie łączyć z kawą? Orzechów i roślin strączkowych. Żelazo dzieli się na hemowe i niehemowe. To pierwsze jest łatwo przyswajalne i dostępne w produktach pochodzenia zwierzęcego, które są głównym źródłem tego pierwiastka dla mięsożerców. Organizmy wegetarian mają w tym względzie utrudnione zadanie, pozyskują one bowiem trudniej przyswajalne żelazo niehemowe zawarte w roślinach strączkowych i orzechach.

Kawa może utrudniać proces wchłaniania żelaza, dlatego szczególnie wegetarianie, dla których soczewica, soja czy orzechy są głównym źródłem tego pierwiastka, nie powinni pod żadnym pozorem popijać ich kawą! Aby nie narażać się na brak żelaza w organizmie, a z nim senność, brak energii, nadmierne wypadanie włosów czy anemię, należy odczekać chwilę po zjedzeniu posiłku, wówczas kawa nie zaburzy procesu wchłaniania żelaza.

„Zdrowie na widelcu”: Kawa parzona po turecku może być szkodliwaPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas