Tymbaliki czekoladowe
Pyszny deser czekoladowy.
- 350 ml półtłustego mleka,
- 2 łyżki stołowe kakao,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki esencji waniliowej,
- 3 stołowe łyżki słodzika,
- 1 łyżka żelatyny,
- 3 łyżki gorącej wody,
- kakao w proszku do posypania,
- listki mięty i wisienki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
W rondelku wymieszaj kakao z mlekiem, zagotuj. Białka jajek oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z esencją waniliową i słodzikiem na jasną gładką masę. Stopniowo dodawaj kakao. Przelej masę z powrotem do rondla i mieszając podgrzewaj, aż powstanie jednolita gęsta masa. Uważaj, aby masa nie zagotowała się! Zdejmij z ognia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Połącz z masą czekoladową. Ochłodź. Kiedy masa zacznie tężeć natychmiast połącz ze sztywną pianą ubitą z białek. Przelej do 6 natłuszczonych foremek do babeczek, wstaw do lodówki, aby masa zastygła. Przesuń nożem wzdłuż brzegów foremek, zanurz je w gorącej wodzie i odwróć, żeby tymbaliki wypadła. Ułóż na półmisku. Każdą z babeczek posyp odrobiną kakao, udekoruj listkiem mięty i wisienką koktajlową.
Lubisz słodkości? Zobacz też: