Typowa szarlotka na dużą blachę. Ewa Wachowicz robi ją dla swoich gości
Polskie jabłka już wysypują się ze skrzynek na straganach. Czas zacząć przerabiać je na przepyszne szarlotki. Zacznijmy od tej z przepisu Ewy Wachowicz. Uwaga! Jest duża, nakarmisz nią duże grono przyjaciół.
Składniki:
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g masła
- 4 żółtka
Masa jabłkowa:
- 1½ kg jabłek (masa po obraniu)
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z pomarańczy
Piana:
- 4 białka
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru pudru
Ponadto:
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder
Opis przygotowania:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę.
- Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym.
- Dorzucić zimne masło i wysiekać.
- Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek.
- Wybić żółtka (białka przydadzą się później).
- Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto.
- Uformować wałek.
- Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce.
- Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
- Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
- Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
- Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence.
- Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut.
- Białka ubić ze szczyptą soli.
- Utrwalić cukrem pudrem.
- Podpieczony spód posypać bułką tartą.
- Nałożyć jabłka, wyrównać.
- Pokryć pianą.
- Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta - na tarce jarzynowej.
- Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.
- Udekorować cukrem pudrem.