Ucierane ciasto cytrynowe

Idealne dla miłośników orzeźwiających smaków

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz, a następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
2. Mikserem lub ręcznie utrzyj dokładnie masło z cukrem oraz cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, wbij kolejno jajka (po wbiciu każdego chwilę ucieraj). Gdy masa stanie się puszysta, dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny. Ciastopowinno być dosyć gęste.
3. Ciasto włóż do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki i piecz 40-50 min w 180°C. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (patyczek musi być suchy). Gotowe ciasto możesz po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub/i ozdobić owocami.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas