Ucierane ciasto cytrynowe

Idealne dla miłośników orzeźwiających smaków

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 8-12 porcji

Składniki

  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie budyniu waniliowego (ew. śmietankowego)
  • cytryna

Sposób przygotowania

1. Cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz, a następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
2. Mikserem lub ręcznie utrzyj dokładnie masło z cukrem oraz cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, wbij kolejno jajka (po wbiciu każdego chwilę ucieraj). Gdy masa stanie się puszysta, dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny. Ciastopowinno być dosyć gęste.
3. Ciasto włóż do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki i piecz 40-50 min w 180°C. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (patyczek musi być suchy). Gotowe ciasto możesz po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub/i ozdobić owocami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje