Ucierane ciasto cytrynowe
Idealne dla miłośników orzeźwiających smaków

Składniki
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka w temp. pokojowej
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie budyniu waniliowego (ew. śmietankowego)
- cytryna
8-12 porcji
Sposób przygotowania
1. Cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz, a następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.2. Mikserem lub ręcznie utrzyj dokładnie masło z cukrem oraz cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, wbij kolejno jajka (po wbiciu każdego chwilę ucieraj). Gdy masa stanie się puszysta, dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny. Ciastopowinno być dosyć gęste.3. Ciasto włóż do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki i piecz 40-50 min w 180°C. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (patyczek musi być suchy). Gotowe ciasto możesz po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub/i ozdobić owocami.