Uczulające owoce
Jakie owoce mogą wywołać alergię u rocznego dziecka?
Alergia nie jest przypisana do konkretnego produktu, ale zależy od nieprawidłowej reakcji organizmu na niektóre składniki diety.
Reakcja ta może wynikać m.in. z niedojrzałości układu odpornościowego. Najwięcej alergii obserwuje się w wieku niemowlęcym.
Spośród owoców reakcję alergiczną najczęściej wywołują cytrusy - pomarańcze, mandarynki, grejpfruty i cytryny, a z owoców krajowych - truskawki i poziomki. Zdarzają się też - choć niezwykle rzadko - uczulenia na jabłka.
Aby ułatwić organizmowi tolerancję nowych składników - każdy nowy produkt należy wprowadzać stopniowo, zaczynając od małych ilości.
Owoce powinny być dojrzałe oraz wolne od środków ochrony roślin i nawozów. Czasem to właśnie te substancje wywołują uczulenie, a nie same owoce.