Uczulające owoce

Jakie owoce mogą wywołać alergię u rocznego dziecka?

Każdy nowy produkt należy wprowadzać do diety dziecka stopniowo, zaczynając od małych ilości.
Każdy nowy produkt należy wprowadzać do diety dziecka stopniowo, zaczynając od małych ilości. 123RF/PICSEL

Alergia nie jest przypisana do konkretnego produktu, ale zależy od nieprawidłowej reakcji organizmu na niektóre składniki diety.

Reakcja ta może wynikać m.in. z niedojrzałości układu odpornościowego. Najwięcej alergii obserwuje się w wieku niemowlęcym.

Spośród owoców reakcję alergiczną najczęściej wywołują cytrusy - pomarańcze, mandarynki, grejpfruty i cytryny, a z owoców krajowych - truskawki i poziomki. Zdarzają się też - choć niezwykle rzadko - uczulenia na jabłka.

Aby ułatwić organizmowi tolerancję nowych składników - każdy nowy produkt należy wprowadzać stopniowo, zaczynając od małych ilości.

Owoce powinny być dojrzałe oraz wolne od środków ochrony roślin i nawozów. Czasem to właśnie te substancje wywołują uczulenie, a nie same owoce.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas