Uda Kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami
Drób pojawia się na naszych stołach na co dzień, podczas imprez i uroczystości rodzinnych. Kurczak Zagrodowy, wyjątkowo delikatny w smaku i mniej otłuszczony niż inne kurczaki, stanowi świetną bazę do przygotowania różnorodnych potraw dla całej rodziny. Pysznie smakuje pieczony, smażony, w sałatkach czy w tradycyjnym rosole. Chcąc urozmaicić codzienne dania z drobiu, warto sięgać po ciekawe przepisy, oryginalne kompozycje i dodatki. Marka Zagrodowy proponuje kreatywne podejście do kurczaka – warto skusić się i spróbować!

Składniki
- Udka z kurczaka Zagrodowego 4 szt.
- Olej rzepakowy 1,5 l
- Masło klarowane 500 g
- Gałka muszkatołowa kminek, kolendra, gorczyca
- Sól gruboziarnista
Sposób przygotowania
Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku do kawy na puder i dokładnie oprószamy kurczaka z każdej strony. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie oczyszczamy uda z nadmiaru soli, osuszamy na ręczniku papierowym i układamy w rondlu. Całość zalewamy olejem z masłem i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy do miękkości około 1.5 godziny. Miękkie uda wykładamy na blaszkę i zapiekamy na złoto w piekarniku.
Składniki
- Pomarańcza 2 szt.
- Limonki 2 szt.
- Grapefruit 1 szt.
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
- Rzodkiewka kilka sztuk
- Szczypiorek
Owoce filetujemy na pojedyncze segmenty, środki wyciskamy i sok zlewamy do miski. Łączymy z olejem, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy filety owocowe, dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojoną w cienkie zapałki rzodkiewki.
Składniki
- Ziemniaki kolorowe 16 szt.
- Masło klarowane 1 łyżka
- Kiełki groszku cukrowego
- Sól
Ziemniaki myjemy i obsmażamy na patelni na maśle na złoty kolor, posypujemy solą, podlewamy niedużą ilością wody i dopiekamy w piekarniku. Kurczaka Zagrodowego podajemy na sałatce z przekrojonymi ziemniakami w mundurkach, posypane raz jeszcze szczypiorkiem, rzodkiewką i przybrane kiełkami groszku.