Udka marynowane w oregano i natce
Uwielbiasz udka? Przygotuj je z dodatkiem aromatycznych ziół. Będą jeszcze smaczniejsze!
Sposób przygotowania
1. Udka opłucz, wytrzyj do sucha, wytnij kości. Mięso posyp odrobiną soli i pieprzu. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę oraz oregano opłucz, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj.
2. Oliwę dobrze wymieszaj z czosnkiem, oregano, natką, ziołami prowansalskimi oraz przyprawą do kurczaka. Udka włóż do większej miseczki. Polej przygotowaną marynatą. Dobrze wetrzyj ją w mięso. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 2 godziny.
3. Potem zamarynowane udka ułóż w żaroodpornej formie. Polej marynatą pozostałą na dnie miseczki. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 st. Piecz przez 35 minut. Gotowe udka podawaj np. z kluseczkami ziemniaczanymi oraz duszonymi warzywami.