Składniki na 4 porcje: - 4 udka kurczaka, - 2 łyżki orzechów włoskich,- 1/ 2 szklanki białego wytrawnego wina, - 2 cebule, - masło, - łyżka soku z cytryny, - łyżka suszonej mięty, - sól, pieprz, - 2 łyżki świeżych listków mięty Przygotowanie: Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem, suszoną miętą. Skropić sokiem z cytryny i pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Orzechy drobno posiekać. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Na pozostałym maśle zrumienić udka z każdej strony. Mięso i cebulę przełożyć do rondla, skropić odrobiną wody, przykryć. Dusić powoli na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać posiekane orzechy, świeże listki mięty, wlać białe wytrawne wino. Dusić jeszcze kilka minut na bardzo małym ogniu. Danie podawać gorące - z ryżem na sypko oraz z sałatką ze słodkiej kapusty, marchwi, cebuli i jabłek, polaną sosem winegret. Czas przygotowania: 45 minut