Udka rozmarynowe na jabłkach

Idealny pomysł na obiad.

Udka z jabłkami
Udka z jabłkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Posmaruj nimi podudzia. Posyp je solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Skrop olejem. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 minut. 

2. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Jabłka potnij na cząstki, oczyść je. Na patelni grillowej rozgrzej 2 łyżki oleju. Zrumień na nim mięso. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i jabłka. Posyp je solą i pieprzem. Przygotowane składniki przełóż do formy. Dodaj pocięte gałązki rozmarynu. Podlej 1/2 szkl. wody. Piecz ok. 35 minut w 190 st.

Duszony królik z cytryną i rozmarynemInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas