Reklama

Reklama

Udka rozmarynowe na jabłkach

Idealny pomysł na niedzielny obiad

Składniki

  • 8 podudzi kurczaka
  • 2–3 winne jabłka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 gałązki rozmarynu

Składniki - przyprawy

  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • olej

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Posmaruj nimi podudzia. Posyp je solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Skrop olejem. Odstaw je w chłodne miejsce na 30 minut. 

2. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Jabłka potnij na cząstki, oczyść je. Na patelni grillowej rozgrzej 2 łyżki oleju. Zrumień na nim mięso. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i jabłka. Posyp je solą i pieprzem. Przygotowane składniki przełóż do formy. Dodaj pocięte gałązki rozmarynu. Podlej 1/2 szkl. wody. Piecz ok. 35 minut w 190 st. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje