Udka w syropie klonowym

Składniki: 12 udek kurczaka, sól i pieprz czarny mielony, 5 łyżek syropu klonowego, 1 łyżka cukru, skórka i sok z 1/2 pomarańczy, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka sosu Worcester.

Grillowane udka
Grillowane udka © Panthermedia

Syrop klonowy mieszamy starannie z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy, keczupem i sosem Worcester. Marynatą polewamy udka. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w chłodzie na noc.

Następnego dnia rozkładamy udka na rozgrzanym grillu. Pieczemy powoli ze wszystkich stron około 25 minut. Podczas pieczenia smarujemy mięso pozostałą marynatą. Podajemy z warzywnymi lub owocowymi sałatkami, ketchupem, musztardą, chrzanem lub ulubionymi zimnymi sosami.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas