Udka z kurczaka w sosie jogurtowym - Maciej Kuroń
1 - 2 udka z kurczaka na osobę. Bejca: sok z połowy cytryny; 50 - 70 ml jogurtu naturalnego; ćwierć łyżeczki kurkumy; 1 łyżka posiekanej natki pietruszki; 1 dymka; 30 ml oleju; sól, pieprz, szczypta curry.
Jak zwykle mięso smarujemy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na kilka godzin).
Układamy udka na rozgrzanym grillu i grillujemy po 6 - 7 minut z każdej strony.
Na kilka minut przed zakończeniem grillowania dobrze jest posmarować udka dodatkowo przygotowanym tłuszczem (masłem lub olejem) z przyprawami, żeby powierzchnia się nie spaliła, a skórka nabrała chrupkości.
Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!. Najlepsze przepisy nagradzamy!