Ulubione dania papieża Benedykta XVI

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Makaron z cukinią i łososiem

  • 300 g filetu z łososia
  • 1 cukinię
  • 1 szalotkę
  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 250 g śmietany kremówki
  • 300 g makaronu wstążki
  • sól, biały pieprz
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • pół pęczka melisy

Spaghetti w sosie curry

  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 mały ziemniak
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 filiżanka mleka
  • 2 łyżeczki maki
  • 2-3 łyżeczki curry1/4 łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kminu
  • ¼ łyżeczki pieprzy cayenne
  • makaron spaghetti

Makaron z szynką

  • 8 łyżeczek oliwy
  • 4 szalotki grubo posiekane
  • 4 plastry wędzonej szynki pokrojone w paski
  • 2 puszki pomidorów
  • 200 ml białego wina
  • 1 łyżeczka świeżego oregano
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz z młynka
  • 400 g makaronu
  • tarty parmezan

 Szafranowe risotto po mediolańsku

  • 2 cebule
  • 80 g szpiku wołowego
  • 75 g masła
  • 400 g okrągłego ryżu (Avorio)
  • 200 ml czerwonego wina
  • 1,25 l bulionu
  • 2 opakowania szafranu
  • 100 g parmezanu
  • sól, pieprz

Krem ananasowy (ulubiony krem Benedykta XVI)

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?